Bajden donosi manje buke i više sadržaja 1Foto: EPA-EFE/ ALEX PLAVEVSKI

Problemi kineske telekomunikacione kompanije Huavej u zapadnim zemljama mogli bi biti produbljeni tokom mandata novoizabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Kako piše politico.eu, Bajden bi trebalo da zameni „borbenu diplomatiju“ aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa protiv kineskog giganta „ujedinjenim međunarodnim naporima da spreči Peking da dominira internetom“.

Iz Huaveja su vrlo oprezno pozdravili Bajdenovu pobedu na izborima 3. novembra, dok zakonodavci i izvršni rukovodioci industrije sa obe strane Atlantika očekuju nastavak kampanje protiv kompanije uz dvostranačku podršku u Vašingtonu i nove restrikcije savezničkih vlada.

Predviđa se da će Bajden zadržati ili čak proširiti Trampovu kampanju pritisaka koja je, kako se navodi, „osakatila Huavej, zategla odnose u globalnom telekomunikacionom sektoru i uvukla druge u borbu – od softverskih giganata do proizvođača čipova“.

Bajden će doneti „manje buke i više sadržaja“, smatra Vivijan Reding, bivša evropska komesarka za pravosuđe, inače oštra kritičarka Trampovih zahteva za zabranu Huaveja u Evropi.

To bi moglo da poploča put zvaničnicima u Evropi, Velikoj Britaniji, Kanadi i širom Zapada, tvrdi, da ojačaju sopstvene napore protiv Huaveja, svetski vodećeg dobavljača opreme za 5G tehnologiju.

„Nadam se i očekujem da će administracija Bajdena pokazati istinski interes za rad sa saveznicima na stvaranju alternativa. Ako posegnu za tim, naići će na mnogo voljnih, punih entuzijazma i rasterećenih partnera „, smatra Kiran Martin, bivši šef britanskog Centra za sajber-bezbednost.

On je rekao da „druge zemlje traže američko vođstvo, ne zbog dodatnih sankcija protiv Huaveja, već radi stvaranja njihovih alternativa“.

Takva vrsta koalicije, kaže, značila bi da bi Bajden mogao da uspe tamo gde Tramp nije – „u izgradnji globalne koalicije demokratija koje bi mogle udružiti snage na političkom i industrijskom planu kako bi se suprotstavile kineskom tehnološkom usponu“.

Zvaničnici EU već rade na uspostavljanju struktura koje bi prihvatile očekivani Bajdenov pristup.

Oni su početkom nedelje predložili stvaranje „Transatlantskog saveta za trgovinu i tehnologiju“, što bi bio vid suprotstavljanja Kini.

Iako Bajden nije detaljno opisao strategiju prema Huaveju, Martin smatra da će „globalnu saradnju staviti u središte napora da se suprotstavi kineskoj tehnološkoj ofanzivi“.

„Da bi pobedili u budućoj konkurentskoj borbi protiv Kine ili bilo koga drugog, Sjedinjene Države moraju izoštriti svoje inovativne oštrice i ujediniti ekonomsku moć demokratija širom sveta“, napisao je Bajden u martu kada je predstavio svoj plan spoljne politike.

Rekao je da SAD moraju da postanu „čvrste“ kako bi se suprotstavile krađi intelektualne svojine i državnim subvencijama koje Kini daju „nepravednu prednost“.

„Najefikasniji način da se taj izazov reši jeste izgradnja jedinstvenog fronta američkih saveznika i partnera“, napisao je Bajden.

Toni Blinken, Bajdenov izbor za šefa Stejt departmenta, rekao je letos za Rojters da će Bajden pokušati da koristi NATO za rešavanje kineskih pretnji globalnoj bezbednosti, koje bi mogle da podrazumevaju Huavejeve pokušaje da sa 5G mrežom prodre u Evropu.

Linda Tomas-Grinfild, Bajdenova kandidatkinja za američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, rekla je prošle nedelje: „Amerika se vratila. Multilateralizam se vratio. Diplomatija se vratila „.

Zvaničnici Kanade predviđaju prijateljskiji stav Bajdena, kaže za politico.eu izvor blizak premijeru Džastinu Trudou.

Ipak, pojedini u vladi Trudoa pretpostavljaju da Bela kuća pod Bajdenom neće izvršiti suštinske promene u zahtevima SAD-a prema Kanadi u vezi sa Huavejem.

Vašington pod Trampom se nije uzdržavao da šalje upozorenja Otavi „da bi mogla da bude odsečena od razmene obaveštajnih podataka iz obaveštajne Alijanse Pet očiju ako ne uspe da spovede mere protiv kineskog dobavljača“.

U Evropi je Trampov pristup pridobio bezbednosne zvaničnike, ali uznemirio ljude iz trgovinskog sveta, diplomate i telekomunikacioni sektor uopšte.

U slučaju Nemačke, bivši američki ambasador i Trampov poverljivi čovek Ričard Grenel, piše portal, više puta je vređao nemački spoljnopolitički establišment, pretio im da će smanjiti razmenu obaveštajnih podataka i besno reagovao na nemačke kritike američke prakse nadzora.

Rob Strajer, bivši zvaničnik Stejt departmenta koji je predvodio Trampovu kampanju protiv Huaveja i koji sada radi u udruženju tehnološke industrije ITI, tvrdi da „izgradnja koalicije neće biti toliko različita“ pod Bajdenom.

Ali, kako je dodao, Bajden će biti usredsređen na rad kroz formalnije strukture poput G20, G7 ili Svetske trgovinske organizacije i primenjivati „mekši oblik multilateralizma u izgradnji koalicije istomišljenika“.

Američki senator Mark Varner iz Virdžinije, najviši demokrata u Obaveštajnom odboru Senata, kaže da će razlika biti dublja od same promene tona.

„Trampova administracija je pokvarila multilateralizam i čak je radila na tome da odbije naše najbliže saveznike“, kaže Varner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.