Bajden: Klimatske promene predstavljaju neposrednu i jasnu opasnost 1PA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Klimatske promene su „neposredna i jasna opasnost“ kao i „egzistencijalna pretnja za našu naciju i za svet“, rekao je danas predsednik SAD Džo Bajden.

„U pitanju je zdravlje naših sunarodnika“, kao i naša nacionalna bezbednost i naša ekonomija, dodao je Bajden tokom posetu severoistočnoj državi Masačusets.

Govorio je na mestu bivše termoelektrane, velikog zagađivača, koja će biti pretvorena u energiju na vetar.

Pošto Kongres ne radi to što treba, Bajden je rekao da će on upotrebiti svoja izvršna ovlašćenja. Kongres je upravo odbacio njegov program ekoloških reformi.

U trenutku dok je govorio veliki delovi Evrope su zahvaćeni ogromnom vrućinom a u SAD koje nisu pošteđene, oko 100 miliona ljudi živi u zonama pod upozorenjima na veliku ili prekomernu vrućinu.

„Naša deca i naši unici zavise od nas. To nije šala. Ako ne ograničimo (zagrevanje ) na manje od 1,5 stepena sve ćemo izgubiti. Neće biti moguće vraćane unazad“, rekao je Bajden.

Njegova savetnica rekla je za Si-En-En (CNN) da će predsednik postupati svojim tempom i da ima određen broj ovlašćenja koja može da upotrebi, među kojima je i proglašenje klimatske hitne situacije.

Među današnjim ukazima je izdvajanje dodatnih sredstava da se zaštitu oblasti suočenih sa ekstremnom toplotom i za mere za podsticanje proizvodnje energije na vetar u SAD.

Bela kuća je saopštila da je odlučna da održi svoja obećanja oko klime, uključujući smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Bajden, koji je vratio SAD u Pariski sporazum o klimi koji je njegov prethodnik Donald Tramp napustio, u aprilu 2021. je objavio da će SAD smanjiti svoje emisije štetnih gasova za 50 do 52 odsto do 2030. godine u odnosu na 2005. godinu.

Međutim predsednik se po pitanju ekologije, kao i u drugim pitanjima kao što je abortus i regulisanje oružja, suočava sa ograničenjima svoje vlasti. On nema jasnu većinu u Kongresu i sudske vlasti su protiv njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.