Bajden najavio pomoć Amerikancima od po 1.400 dolara 1Foto: EPA-EFE/ TRACIE VAN AUKEN

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je predlog stimulativnog paketa, navodeći da su smele investicije neophodne da bi se pokrenula ekonomija i ubrzala distribucija vakcina, kako bi se koronbavirus stavio pod kontrolu, prenosi Glas Amerike (VOA).

Bajden je tokom 2020. vodio kampanju koja se zasnivala na obećanju da će pandemiju shvatiti ozbiljnije nego odlazeći predsednik Donald Tramp, a cilj paketa koji je predstavio jeste upravo da sa reči pređe na dela, tako što će osigurati priliv sredstava za odgovor na Kovid 19 i ekonomski oporavak.

„Kriza duboke ljudske patnje nam je pred očima i nema vremena za gubljenje. Moramo da stupimo u akciju i to odmah“, rekao je Bajden tokom obraćanja iz Delavera u udarnom televizijskom terminu.

Paket pomoći obuhvata 415 milijardi dolara za podršku odgovoru na virus i distribuciju vakcina protiv Kovida 19, oko 1.000 milijardi za direktne isplate američkim domaćinstvima i blizu 440 milijardi za mala i srednja preduzeća i zajednice koje su posebno teško pogođene pandemijom.

Čekovi za porodice trebalo bi da budu 1.400 dolara po osobi, pored već isporučenih 600 dolara po osobi koje su Amerikanci dobili iz prošlog paketa pomoći, koji je Kongres usvojio. Dodatno osiuguranje za nezaposlene takože bi se povećalo sa 300 na 400 dolara nedeljno i produžilo do septembra.

Zvaničnici tima za tranziciju naveli su da će Bajdenov plan biti paket pomoći posle kojeg će uslediti još jedan sličan paket za nekoliko nedelja.

Prema Bajdenovom planu, moratorijumi na oduzimanje kuća i iseljavanje trebalo bi da se produže do septembra i obuhvate i sredstva za plaćanje stanarine i pomoć u plaćanju komunalija.

Novoizabrani predsednik takođe je pozvao Kongres da podigne minimalnu cenu rada na 15 dolara na sat, a paket bi trebalo da obuhvati i pomoć za borbu protiv gladi.

„Znam da sve ono što sam sad opisao nije jeftino, ali ukoliko to ne uradimo, koštaće nas i više“, rekao je Bajden dodajući da ekonomisti, finansijske institucije i banke na Vol stritu podržavaju potrebu za stimulusom.

„Ukoliko investiramo sada – smelo, pametno, sa nepokolebljivim fokusom na američke radnike i porodice – ojačaćemo svoju ekonomiju, smanjiti nejednakost i povesti dugoročnu finansijsku stabilnost nacije najodrživijim putem“, rekao je Bajden.

Novoizabrani predsednik već je postavio cilj da se u prvih 100 dana nove administracije, posle 20. januara kada preuzima položaj, distribuira 100 miliona doza vakcine, a očekuje se da će njegov plan obuhvatiti i finansijaka sredstva kako bi se proširila kampanja vakcinacije.

„Biće to jedna od najtežih operacija koje smo ikada preduzeli kao nacija“, rekao je bajden u četvrtak uveče.

Vlada SAD potvrdila je dve različite vakcine za upotrebu u hitnim slučajevima. Obe zahtevaju dve doze i do sada je više od 10 miliona Amerikanaca dobilo prvu dozu.

Opoziv odlazećeg predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu u sredu preti da zgusne kalendar u Senatu, ali je Bajden je izrazio nadu da će Senat moći da napravi balans između procesa impičmenta i drugih prioriteta, navodi VOA.

Prvi američki predsednik u istoriji koji je dva puta opozvan suočava se sa suđenjem u senatu, posle Bajdenove inauguracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari