Bajden pozvao američke obaveštajne agencije da istraže poreklo kovida-19 1Foto: EPA_EFE/ CJ GUNTHER

Predsednik SAD Džozef Bajden zatražio je danas od američkih obaveštajnih službi da „udvostruče“ naopore da objasne poreklo pandemije kovida-19, i rekao da očekuje izveštaj za 90 dana.

On je u saopštenju rekao da postoji dovoljno dokaza da se zakljući „da li se virus pojavio preko ljudskog kontakta sa inficiranom životinjom ili posle nesrećnog slučaja u laboratoriji“.

Većina stručnjaka dugo je odbacivala teoriju nesrećnog slučaja u laboratoriji u Vuhanu u Kini, ali je ta mogućnost ponovo postala aktuelna poslednjih nedelja u američkim raspravama.

Bajden je rekao da većina u američkoj obaveštajnoj zajednici ne veruje da ima dovoljno informacija da se proceni koja od te dve varijante je verovatnija.

On je dao instrukcije nacionalnim laboratorijama da pomognu u istrazi i pozvao Kinu da sarađuje sa međunarodnim istragama o poreklu pandemije.

„SAD će takođe nastaviti da radi sa svojim partnerima sličnog mišljenja širom sveta da izvrši pritisak na Kinu da ona učestvuje u punoj, transparentnoj međunarodnoj istrazi zasnovanoj na dokazima i da obezbedi pristup relevantnim podacima i dokazima“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je ostavio mogućnost da čvrst zaključak možda nikad neće biti donet obzirom na odbijanje kineske vlade da u potpunosti sarađuje sa međunarodnim istraživanjima.

„To što nismo mogli da pošaljemo naše inspektore na teren u prvim mesecima će uvek otežavati svaku istragu o poreklu kovida-19“, dodao je Bajden.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.