Besne striptizete zauzele centar Los Anđelesa, žele ista prava kao i glumci 1Foto: Wikipedia

Plesačice jednog striptiz kluba u Los Anđelesu podnele su zahtev za sindikalno udruživanje u američki Actors Equity Association, radnički sindikat koji predstavlja glumce i inspicijente u pozorišnim predstavama, prenosi Jutarnji list pisanje Guardiana.

Navedeni potez bi ih svrstao u prvu grupu striptizeta koja se pridružila nekom nacionalnom sindikatu koji zastupa glumce.

Plesačice u Star Gardenu u severnom Holivudu tako su podnele peticiju Nacionalnom odboru za radne odnose tražeći sindikalne izbore.

Inicijativa dolazi nakon višemesečnih protesta kojima su želele da skrenu pažnjut na zabrinutost vezanu uz bezbednost na radnome mestu i svoja radna prava.

Iz Actors‘ Equityja, koji zastupa brodvejske glumce, scenske menadžere, izvođače iz Disney Worlda i druge regionalne pozorišne glumce, rekli su da podržavaju njihova nastojanja i da će, ako budu uspešne, radnice Star Gardena postati jedine striptizete u državi koje zastupa sindikat.

„Sviđa nam se ono što radimo“, rekla je Velvita, plesačica Star Gardena: „Još bismo više volele svoja radna mesta kada bismo imale osnovnu zaštitu radnika. Mi smo poput mnogih drugih radnika koji su naučili da nije jedini izbor onaj između trpljenja zlostavljanja ili davanja otkaza. Zajedno sa sindikatom možemo napraviti potrebna poboljšanja na našem radnom mestu.”

Losanđeleske striptizete prvi su put pokrenule kampanju sindikalnog okupljanja u martu kao odgovor na propuste klupskih obezbeženja da zaštite plesače od zlostavljanja i pretnji, stoji u saopštenju Actors Equityja.

U peticiji upućenoj upravi, 15 od 23 plesačica insistiralo je na poboljšanju bezbednosti na radnom mestu, uključujući sprovođenje pravila koja zabranjuju mušterijama da ih snimaju i ostaju nakon zatvaranja kluba.

Također, naglasile su da bar u kojem nastupaju mora prestati posluživati ​​mušterije koje postanu „ratoborne, nepristojne i agresivne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.