Foto: EPA-EFE/HOST BROADCAST / POOL -- VIETNAM OUT -- BEST QUALITY AVAILABLE EDITORIAL USE ONLY

Portparolka Bele kuće Sara Sanders je rekla da su razgovori dvojice vođa bili konstruktivni, ali da u ovom trenutku nije došlo do dogovora. Ona je najavila dalje razgovore u budućnosti, prenosi CNN.

Otkazan je i planirani ručak Trampa i lidera Severne Koreje. Oni su odvojeno napustili mesto samita u Hanoju bez ranije najavljene ceremonije potpisivanja dogovora i konferencije za novinare.

Medijima se potom obratio Tramp koji je rekao da su to bila „dva produktivna dana“.

„Ali sporazum nismo postigli. Imali smo dobre sastanke, ali nisam mislio da je pametno da sada nešto potpišemo. On je zanimljiv lik…“, rekao je Tramp.

Rekao je da nisu odustali ni od čega i da Severna Koreja ima velike potencijale. On je dodao da je Kim Džong Un želeo ukidanje svih sankcija.

„Nismo na to mogli da pristanemo, no radićemo dalje na tome, zasad – sve sankcije ostaju“, kazao je Tramp i dodao da je lider Severne Koreje obećao da neće izvoditi nuklearne i balističke testove.

Kim Džong Un, koji je prvi put odgovorio na pitanja stranih novinara između dve sesije razgovora s Trampom, izjavio je da postoji mogućnost stalnog američkog diplomatskog predstavništva u Pjongjangu.

„Američka kancelarija za vezu u Pjongjangu bi bila dobrodošla“, rekao je Kim.

Takva vrsta predstavništva nije isti nivo kao ambasada, ali je to prva etapa u normalizaciji diplomatskih odnosa između dve zemlje koje su bile na suprotnim stranama za vreme Korejskog rata od 1950. do 1953. godine.

Tramp je na tu najavu odgovorio da bi to bila „dobra ideja“.

Tokom prvog samita održanog 12. juna u Singapuru, Tramp i Kim su potpisali deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva ali od tada nije učinjen napredak.

„Ne žurim“ po pitanju postizanja sporazuma prema kojem bi Severna Koreja okončala nuklearni program, ponovio je Tramp i dodao da brzina postizanja tog dogovora nije toliko važna za njega.

Američki predsednik je ranije rekao da nema potrebe ubrzano uveriti Severnu Koreju da se nuklearno razoruža, ako se ta zemlja od toga uzdržava, kao što je to slučaj poslednjih godinu dana pošto nije sprovedena nijedna nuklearna proba.

Kim je sa svoje strane rekao da ne bi bio u Hanoju da nije spreman na denuklearizaciju, ali je ostao nejasan o eventualnim konkretnim merama u rešavanju tog pitaja.

„O tome sada razgovaramo“, rekao je lider Severne Koreje.

Bela kuća saopštila je da je posle razgovora u luksuznom zdanju u centru Hanoja, predviđena ceremonija potpisivanja zajedničnog sporazuma, kao i konferencija za novinare pred Trampov povratak u Vašington.

Povezani tekstovi