BiH: Odbijena optužnica povodom referenduma u RS 1

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj meri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Iz Suda BiH saopšteno je da je sudija za prethodno saslušanje zaključio da iz dokaza Tužilaštva nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično delo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj je Ustavni sud BiH i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi, najverovatnije, zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Protiv odluke o odbijanju optužnice Tužilašvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 časa