BiH prva na svetu dobila saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše 1Foto: Nezavisne novine

Bosna i Hercegovina je prva zemlja na svetu koja ima saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše, a na ulazu u pećinu Ponikva postavili su ga članovi Centra za krš i speleologiju Sarajevo.

„To je prvi takav znak u svetu – koliko znamo postoje za divljač uopšte, divlje svinje, kengure, losove“, saopštio je Centar i dodao da je dozvolu za postavljanje znaka odobrila Direkcija za puteve Zeničko-dobojskog kantona, preneo je portal radiosarajevo.ba.

Znak je postavljen s obe strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnom putu koji iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Ta pećina je jedna od pet pećina u svetu kroz koju celom dužinom prolazi saobraćajnica, naveo je Centar i dodao da pećinu Ponikva naseljava nekoliko vrsta šišmiša.

Kako je objašnjeno, znak je postavljen zato što je već zabeleženo stradanje šišmiša usled sudara sa automobilima. Prema mišljenju članova Centra, verovatnoća novih slučajeva stradanja šišmiša biće još veća budući da je nedavno postavljena javna rasveta, sa „bespotrebno jakim osvetlenjem“.

Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.