Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas na sednici u Mostaru zaključak da se sagledaju efekti povećanja akciza na duvan i predlože izmene zakona da se uspori dinamika povećanja akciza, saznaje Klix.ba.

Vlasti u Bosni i Hercegovine zabrinute su konstantnim rastom crnog tržišta do kojeg je doveo stalni porast poreskih opterećenja na duvan i duvanske prerađevine.

Zakon o akcizama u BiH koji se primenjuje od 1. jula 2009. godine predviđa povećanje akciza na cigarete svake godine što je rezultiralo rastom cena koje nisu prilagođene primanjima bosanskohercegovačkih građana.

Nesrazmer primanja sa cenama cigareta doveo je do toga da su se brojni potrošači cigareta okrenuli crnom tržištu što je stvorilo uslove za ekspanziju tržišta rezanih duvana.

Duvanska industrija u nekoliko navrata upozoravala je vlasti BiH da stalnim povećavanjem akciza pokušavaju da usklade standarde sa Evropskom unijom dok su prosečne plate u državi ispod evropskog standarda.

Procenjuje se da je BiH od 2012. godine izgubila 600 do 700 miliona KM budžetskih prihoda zbog prevelikog opterećenja na duvan i rasta crnog tržišta.