Jakovljević: Inflacija pojela rast plata i penzija 1Foto: dveri.rs

Potpredsednik Srpskog pokreta Dveri Milovan Jakovljević rekao je da je država po ko zna koji put posegla za sigurnim izvorom prihoda i ugrozila ionako nizak standard građana.

Akciza predstavlja poseban oblik poreza kojom se najčešće oporezuju cigarete, naftni derivati, kafa i alkoholna pića.

„Povećanje cene goriva kao akciznog proizvoda, ali i hrane, još uvek nisu iscrpeli sve rezervoare pokretanja poskupljenja. Cene naftnih derivata su gotovo na istorijskom maksimumu, tako da se očekuje novo poskupljenje u iznosu oko 5,5 din po litru nakon godišnjeg usklađivanja akciza“, upozorava Jakovljević.

On podseća da je nedavno usvojeno rešenje o povećanju akcize na cigarete dva puta godišnje.

„Novo zakonsko rešenje usvojeno krajem prošle godine predviđa da se dva puta godišnje u januaru i julu, a zaključno sa 2025. godinom, povećava akciza na cigarete za 1,5 dinara, što znači da će se poskupljenje na osnovu ovog zakona uvećavati za po 10 dinara po paklici. Novim zakonskim rešenjem država nije izostavila ni korisnike elektronskih cigareta, već je povećanjem akcize za dinar po milimetru uvećala cenu tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, odnosno nesagorevajući duvan“, objašnjava Jakovljević

„Cene akciza na kafu kreću se od 92,99 dinara po kg nepržene, odnosno 116,23 dinara po kg pržene kafe. Visina akcize za preparate na bazi ekstrakta, esencija i koncentrata od kafe ili na bazi kafe kreću se do 348,72 dinara po kilogramu“, podseća on.

Jakovljević tvrdi da na ovaj način sva nominalna povećanja plata i penzija rastom akciza su anulirana. Inflacija je ugrozila realan rast plata i penzija, tako da senzacionalne najave vlasti o povećanju standarda građana su opsena i imaginacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari