Biznismen osuđen u SAD na doživotni zatvor zbog uloge u ubistvu predsednika Haitija 1Foto: (AP Photo/Lynne Sladky, File)

Američki federalni sudija osudio je u petak u Majamiju na doživotni zatvor haićansko-čileanskog biznismena Rodolfa Žara zato što je grupi kolumbijskih plaćenika pomogao da pribave oružje radi ubistva predsednika Haitija Žovenela Moazea, 2021. godine.

Žar, koji ima dvojno državljanstvo Haitija i Čilea, u martu je priznao krivicu za dala „učešća u zaveri s ciljem da se ubije ili kidnapuje osoba izvan teritorije SAD“, i za „obezbeđivanje materijalne podrške koja je za rezultat imala smrtni ishod“.

Maksimalna zatvorska kazna izrečena je iako se optuženi izjasnio krivim i obećao da će sarađivati sa istražiteljima kako bi dobio blažu kaznu.

Žar je radio kao doušnik za američku vladu, a pre 10 godine je osuđen zbog krijumčarenja droge.

On je jedan od 11 uhapšenih i optuženih ljudi u SAD u vezi sa ubistvom Moazea. Ali samo je Žar priznao krivicu. Ostalima će se suditi u julu, mada je moguće odlaganje.

Moaze je ubijen 7. jula 2021. godine kada su ubice provalile u njegovu privatnu kuću u Port-o-Prensu. Imao je 53 godine.

U vezi sa atentatom na Moazea, haićanska vlada je uhapsila više od 40 ljudi, uključujući 18 bivših kolumbijskih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari