BLOG UŽIVO Zelenski suspendovao visoke zvaničnike dok se Moskva sprema za sledeću ofanzivu 1Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je nekoliko najviših zvaničnika zbog sumnje da su sarađivali sa Rusijom, dok Rusija vrši pripreme za sledeću fazu ofanzive u Ukrajini.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

22.00 Ruska opoziciona televizija Dožd, koja je u Rusiji obustavila svoje aktivnosti pošto je bila blokirana, nastavila je sa emitovanjem svog programa iz inostranstva, gde je njena redakcija pobegla od pojačane represije posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

19.20 Moskovski sud je kaznio američkog giganta Gugl sa 21 milijardu rubalja (363 miliona evra) jer nije uklonio sadržaj koji osudjuje ofanzivu u Ukrajini, saopštio je ruski medijski regulator Roskomnadzor.

Taj ruski organ je naveo da video platforma Jutjub u vlasništvu Gugla, nije blokirala „dezinformacije“ o ofanzivi u Ukrajini, kao ni sadržaje koji „propagiraju ekstremizam i terorizam“ ili „pozivaju maloletnike da učestvuju u nedozvoljenim demonstracijama“.

Roskomnadzor je naveo da je Gugl kažnjen na osnovu godišnjeg prometa.

Poslednjih godina, ruske vlasti su pojačale pritisak na velike zapadne digitalne kompanije, sistematskim kaznama i pretnjama, u nadi da će ućutkati kritičare na internetu, jednom od poslednjih slobodnih prostora za izražavanje u Rusiji.

Medjutim, kao i većina zapadnih tehnoloških giganata, Gugl je nedavno napustio rusko tržište da bi osudio vojnu ofanzivu u Ukrajini.

Kako je prenela agencija Ria-Novosti, ekspert u tom sektoru Vladimir Žikov je ukazao da je to najteža kazna ikada izrečena visokotehnološkoj kompaniji u Rusiji.

Prema njegovim rečima, ruske vlasti mogu da odrede novčane kazne Guglu koliko hoće, ali neće dobiti novac jer je američka kompanija prestala sa aktivnostima u Rusiji i tamo više ne ostvaruje profit.

17.50 Ranjeni Ukrajinci neće biti lečeni u Švajcarskoj, jer vlada nije odgovorila na zahtev NATO-a da ne bi kršila princip neutralnosti, saopštilo je švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova.

„Švajcarska, kroz svoju pomoć i svoju humanitarnu posvećenost, u principu pruža bolju i efikasniju podršku na licu mesta nego da su pacijenti primljeni u Švajcarskoj“, navelo je ministarstvo.

Dodaje se da bi prijem ukrajinskih boraca bio problematičan za neutralnost zemlje, kamen temeljac švajcarske spoljne politike više od dva veka.

Prema članu 37 Ženevske konvencije iz 1949. godine, ranjenici i bolesnici izvučeni iz zone sukoba moraju biti „zaštićeni u neutralnim državama“ kako ne bi ponovo učestvovali u ratnim dejstvima.

Zahtev, koji je uputio NATO koji koordinira medicinske evakuacije izvan Ukrajine, naišao je na dobar prijem u kantonima pre nego što je savezno ministarstvo spoljnih poslova odlučilo da to bude prekinuto, preneli su švajcarski mediji.

17.30 Savet Evropske unije je danas usvojio zaključke o manipulaciji inostranim informacijama i uplitanju (FIMI). Savet odobrava zaključke kojima se pojačava angažman i sposobnost EU da pruži odgovor.

Ruska invazija na Ukrajinu i njena ratna propaganda su naglasili hitnost suočavanja sa inostranim manipulacijama informacijama i uplitanju koje ciljaju ne samo rusku, već i globalnu javnost, saopšteno je iz Saveta EU.

16.55 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je za vršioca dužnosti Državne službe bezbednosti (SBU) imenovao tridesetdevetogodišnjeg Vasila Maljuka, dosadašnjeg zamenika šefa SBU i prvog čoveka Odeljenja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U nedelju je Zelenski sa funkcije direktora SBU smenio svog druga iz detinjstva Ivana Bakanova, zbog neuspeha u eliminisanju izdajnika iz redova Službe.

Zelenski je smenio i državnog tužioca Irinu Venediktovu, navodeći kao razlog nekoliko desetina slučajeva saradnje sa Rusijom službenika iz njenog kabineta i SBU.

Nagovešteno je da bi se Bakanov i Irina Venediktova mogli vratiti na dužnost, ako ih istraga oslobodi krivice, javlja Rojters.

16.50 Rusija je angažovala plaćenike privatnog vojnog preduzeća Vagner da pojača svoje redovne trupe koje se bore na liniji fronta u Ukrajini, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

U svom dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka, navodi se da je Vagner grupa smanjila svoje standarde zapošljavanja i počela da zapošljava osuđenike i pojedince koji su prethodno bili na crnoj listi, prenosi Dojče vele.

Britanski zvaničnici su rekli da će ova promena, zajedno sa ograničenom obukom koja se daje novim regrutima „veoma verovatno uticati na buduću operativnu efikasnost grupe i smanjiti njenu vrednost kao oslonac redovnim ruskim snagama“.

Činjenica da je šef Vagnera, Jevgenij Prigožin, nedavno dobio visoki nacionalni orden za svoj vojni učinak, takođe bi mogla da pogorša tenzije izmedju ruske vojske i grupe plaćenika, navodi se u ažuriranju.

16.40 Predsednik Rusije Vladimir Putin razrešio je Mihaila Vinogradova dužnosti komesara Rusije pri Evropskom sudu za ljudska prava, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija, prenosi TASS.

„Načelnik glavnog odeljenja za međunarodnu pravnu saradnju Generalnog tužilaštva Rusije Mihaila Vladimiroviča Vinogradova oslobodjen je od vršenja funkcije ovlašćenog predstavnika Rusije pri Evropskom sudu za ljudska prava“, navodi se u ukazu predsednika.

Rusija je 15. marta ove godine započela proces istupanja iz Saveta Evrope dok su 11. juna objavljeni zakoni koje je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin o neizvršavanju odluka Evropskog suda za ljudska prava usvojenih posle 15. marta u Rusiji.

16.30 Skoro svi međuvladini i medjuresorni kontakti Rusije i Finske prekinuti su na inicijativu Helsinkija dok pretnju Rusiji ne predstavlja pristupanje te države u NATO-u već moguće razmeštanje infrastrukture i teškog naoružanja alijanse tamo, izjavio je ruski ambasador u Finskoj Pavel Kuznjecov.

„Poslednjih meseci naši finski donedavno dobri prijatelji učinili su sve da ogroman potencijal bilateralne saradnje akumuliran tokom proteklih decenija na svim nivoima i u svim oblastima praktično prestane da postoji. Na inicijativu Finaca, praktično svi međudržavni i međuresorni kontakti su zamrznuti“, rekao je on.

Pored medjuvladinih kontakata, prema Kuznjecovu, bilateralna trgovinsko-ekonomska saradnja zemalja je u kolapsu, finski biznis napušta rusko tržište, a ruski biznis se „sistematski istiskuje iz Finske“.

„Prestali su svi projekti i veze u nauci, obrazovanju, kulturi i sportu. Prekinuti su kontakti regiona, gradova pobratima, javnih organizacija. Dakle, nema šta da se pogorša, sve se već pogoršalo“, izjavio je ruski diplomata.

Kuznjecov je rekao da formalno pristupanje Finske NATO-u ne predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost Rusije ali da „postoji zabrinutost da bi NATO mogao da stacionira svoje stalne vojne baze ili teško ofanzivno naoružanje i odbrambene sisteme protiv raketa u Finskoj“.

„Rusija će tada morati da preduzme odgovarajuće mere kao odgovor kako bi sačuvala svoju bezbednost“, rekao je on.

Ruski diplomata je rekao da očekuje da će finsko političko i vojno rukovodstvo „suviše dobro razumeti da ovakvi događaji ne bi bili u najboljem interesu Finske“ i postavio pitanje da li će Fincima biti dozvoljeno da donose nezavisne odluke o sopstvenoj bezbednosti kao država po ulasku u NATO.

16.20 Vlada Nemačke odbacila je objašnjenje Rusije o smanjenju dotoka prirodnog gasa iz te zemlje, navodeći da je turbina za upumpavanje koja je na popravci u Kanadi trebalo da bude instalirana tek u septembru.

Ruska državna kompanija Gasprom smanjila je prošlog meseca isporuku preko gasovoda Severni tok 1 ka Nemačkoj za 60 odsto. Kao razlog, kompanija je navela tehničke probleme zbog turbine, ranije poslate ogranku nemačke kompanije Simens u Kanadi, koja zbog sankcija ne može da bude vraćena u zemlju.

„Mi ne vidimo tehničke probleme. Informacije koje imamo pokazuju da je to zamenska turbina koja treba da počne sa radom u septembru, preduzimamo sve da odgovorimo na moguće izgovore ruske strane“, saopštila je portparolka ministarstva ekonomije Beate Baron.

On zbog bezbednosnih razloga nije rekla gde se turbina trenutno nalazi. Dodala je da transport turbine ne potpada pod sankcije EU i da nije potrebna nikakva posebna dozvola.

16.10 Ruska granata je u Torecku, na istoku Ukrajine, pogodila dvospratnicu i ubila šest civila, saopšteno je u Kijevu.

Spasioci su u ruševinama pronašli pet tela i uspeli da izvuku tri osobe, ali je jedna umrla u bolnici.

Potraga za preživelima je obustavljena, javlja Rojters.

15.23 Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će razgovarati o izvozu ukrajinskih žitarica na njihovom sutrašnjem sastanku u Teheranu, rekao je novinarima pomoćnik u Kremlju. „O pitanju isporuka ukrajinskih žitarica će se razgovarati sa Erdoganom. Spremni smo da nastavimo da radimo po ovom kursu“, rekao je Jurij Ušakov, Putinov spoljnopolitički savetnik.

15.17 Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je nemoguće odseći Rusiju od ostatka sveta. On je dodao da sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji neće vratiti sat unazad kada je reč o razvoju zemlje, izvestio je Rojters. Od kada je poslala svoje trupe u Ukrajinu Rusija je pogođena zapadnim sankcijama, čiji je cilj da je izoluju od globalne ekonomije, čime joj je uskraćen pristup određenim proizvodima, uključujući poluprovodnike i delove za avione. „Ne samo restrikcije već gotovo potpuna obustava pristupa stranim proizvodima visoke tehnologije se namerno koristi protiv naše zemlje“, rekao je Putin, obraćajući se putem video-linka članovima Vlade. „Jasno je da je ovo veliki izazov za našu zemlju, ali nećemo odustati i ostati u stanju haosa i nećemo se, kako nam neki „dobronamernici“ predviđaju, vratiti decenijama unazad. Naravno da nećemo“, naglasio je.

14.34 Zvaničnici iz Rusije, Ukrajine, Turske i UN će se najverovatnije sastati ove nedelje da razgovaraju o obnovi izvoza žitarica iz Ukrajine, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar. On je prošle nedelje kazao da će Rusija, Ukrajina, Turska i UN ove nedelje potpisati sporazum o koridoru za izvoz žitarica, ali je šef UN Antonio Gutereš upozorio da je još uvek „dug put“ do održanja mirovnih pregovora za okončanje rata. Turski ministar je rekao da postoji sporazum o „planu, generalnim principima“ u vezi s koridorom za izvoz i dodao da će sastanak svih strana na kojem će se razgovarati o detaljima biti „verovatno“ održan ove nedelje, izvestio je Rojters. Prema njegovim rečima, na agendi su tehnička pitanja kao što je uspostavljanje centra za nadzor u Istanbulu, identifikacija bezbednih ruta i kontrolni punktovi na ulazima i izlazima iz luka.

13.52 Šefovi diplomatije EU razmatraju zabranu izvoza ruskog zlata, što je najvažnija mera u okviru plana evropskog bloka za dodatno uskraćenje finansija za ratnu mašineriju Kremlja. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je rekao da je zabrana ruskog zlata „najvažnija“ mera u najnovijem planu, koji je uglavnom fokusiran na „unapređenju realizacije već postojećih sankcija“.

12.47 Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba je apelovao na EU da pošalje dodatno oružje njegovoj zemlji i da uvede dodatne sankcije Rusiji. „Danas se obraćam ministrima EU i Savetu za spoljne poslove“, naveo je Kuleba danas na Tviteru. „Moja ključna poruka – oružje Ukrajini, sankcije Rusiji i pozivanje Rusije na odgovornost su tri načina da se povrati mir, pojača bezbednost i zaštiti stabilnost u Evropi“.

12.37 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je imenovao privremene šefove agencije za unutrašnju bezbednost i državnog tužilaštva, pošto je aktuelno rukovodstvo suspendovano dok se sprovodi istraga. Prvi zamenik šefa Službe za bezbednost Ukrajine (SBU) Maliuk Vasil će „privremeno“ voditi SBU, navodi se u predsedničkom dekretu. U drugom predsedničkom dekretu se navodi da će Oleksij Simonenko, zamenik državnog tužioca“, u međuvremenu voditi kancelariju tužioca.

12.30 Šefovi diplomatije EU doputovali su u Brisel na važan sastanak na kojem se očekuje da se odobre dodatne sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.  „Nećemo prestati da podržavamo Ukrajinu“, rekao je najviši diplomata evropskog bloka Žozep Borelj novinarima pre nego što je krenuo na sastanak. On je, međutim, ukazao da „postaje sve teže održavati osećaj hitnosti“. Šef švedske diplomatije Robert Ridberg je rekao da će „Švedska povećati važnost postizanja dogovora o novom paketu vojne podrške za Ukrajinu. Takođe ćemo povećati važnost daljeg jačanja restriktivnih mera protiv Rusije“.

11.58 Šestoro ljudi je ubijeno u granatiranju koje su ruske snage izvele na grad Toreck u regionu Donjeck na istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije. Rojters je izvestio da se u saopštenju ukrajinske službe navodi da je iz ruševina dvospratne kuće izvučeno petoro tela dok je jedna osoba preminula u bolnici.

11.53 Jedan od najviših saradnika ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je demantovao da su Ivan Bakanov i Irina Venediktova smenjeni s funkcija. On je na ukrajinskoj televiziji rekao, preneo je Gardijan, da je Bakanov „privremeno udaljen sa dužnosti“ dok se „vrše provere“ i „sprovodi istraga“ dok je Venediktova suspendovana. Bakanov je bio šef ukrajinske agencije za unutrašnju bezbednost, a Venediktova državna tužiteljka. Rojters je izvestio da je zamenik šefa predsedničkog kabineta Andrij Smirnov na pitanje da li dvoje zvaničnika može da se vrati na posao odgovorio: „Živimo u zemlji gde se poštuju zakoni i, naravno, mogu da zamislim takvu mogućnost“ ako istraga pokaže da nisu krivi. Zelenski je rekao juče da je otpustio najviše zvaničnike jer je otkriveno da su mnogi njihovi zaposleni sarađivali s Rusijom.

11.24 Rešenje pitanja ruske blokade ukrajinskih isporuka žitarica je stvar „života i smrti za mnoge ljude“, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj. „Rusija mora da otkloni blokadu i omogući izvoz žitarica iz Ukrajine“, rekao je Borelj novinarima uoči sastanka šefova diplomatije EU u Briselu, u čijem fokusu će biti Ukrajina. Očekuje se da se sastanku pridruži i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

11.18 U izveštaju uprave samoproglašene Narodne Republike Donjeck se navodi da njene snage, zajedno sa snagama Rusije i onim iz samoproglašene Narodne Republike Lugansk, sada kontrolišu 253 „oslobođena“ naselja. To je, kako se navodi, blagi porast u odnosu na prošlu nedelju. Snage tvrde da su 12 tih naselja granatirale ukrajinske snage u poslednja 24 sata. Nije bilo izveštaja o žrtvama.

10.23 Maksim Kozitskil, guverner Lavova, rekao je na Telegramu da je u njegovom regionu na zapadu Ukrajine bilo mirno tokom noći, bez oglašavanja sirena za vazdušnu opasnost. On je naveo da je u poslednja 24 sata vozovima za evakuaciju iz istočne Ukrajine stiglo 304 ljudi i da se 805 uputilo u Pšemisl u Poljskoj.

10.02 Ukrajinski guverner Sergij Gajdaj je naveo na Telegramu da deo regiona Lugansk i dalje pruža otpor ruskoj okupaciji i ne „dozvoljava neprijatelju da se probije“. Prema njegovim rečima, granatiranje se stalno nastavlja. „Rusi i dalje gube ljudstvo i opremu u našem regionu“, naveo je guverner. On je ukazao da su grupe Ukrajinaca koje pružaju otpor aktivne u okupiranim područjima Luganska, te da „lokalni stanovnici u podzemlju pomažu odbranu“.

09.16 Ukrajinska vojska je saopštila da je granatiranje njenih pozicija odbrane nastavljeno širom Donjecka, ali da su osujećeni novi pokušaji ruskih snaga da osvoje teritoriju. Generalštab je saopštio da je napad izvršen na više od deset naselja severno od grada Slovjanska. Većina stanovnika je područje napustila pre nekoliko nedelja. Rusi su nastavili granatiranje područja duž granice između regiona Lugansk i Donjeck, kao i kopneni napad na istoku grada Lisičansk, koji su zauzeli prošlog meseca.

Ukrajinske snage koje još uvek brane ovaj deo teritorije u istočnom regionu Donjeck su napadnute sa dve strane, pošto Rusi pokušavaju da opkole grad Siversk. Međutim, Generalštab je saopštio da „naši branitelji uspešno pružaju otpor napadima u područjima naselja Verhniokamjanske, Spirne i Serebrianka“, pri čemu su sva blizu Siverska.

Ukrajinska vojska je saopštila da je takođe osujetila napore ruske vojske da izvrše napad s juga, u blizini Bahmuta.

08.59 Očekuje se da se šefovi diplomatija EU danas sastanu u Briselu da bi razgovarali o sankcijama, saopštio je visoki zvaničnik EU. Među merama koje se razmatraju jeste i zabrana kupovine zlata od Rusije, što su međunarodni partneri već stavili na snagu. EU bi takođe mogla da uvede sankcije za još pojedinaca iz Rusije. Visoki zvaničnik EU rekao je za AFP da će šefovi diplomatija EU na sastanku najverovatnije razgovarati o dodatnim sankcijama, ali neće odmah doneti odluku.

08.52 Guverner regiona Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko je na Telegramu naveo da je grad Nikopolj u ovom regioni tokom noći bio pod napadom. „Ruske trupe su tokom noći pogodile Nikopolj nekoliko puta oružjem za protivvazdušnu odbranu. Više od 60 granata je bačeno na stambene četvrti i gradsku infrastrukturu. Jedna osoba je ranjena. Reč je o 75-godišnjoj ženi. Ona je u bolnici. Uništeno je na desetine privatnih stambenih zgrada.“

08.47 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je dao instrukcije vojsci da joj prioritet bude uništavanje ukrajinskog oružja dugog dometa i artiljerijsko oružje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, preneo je Rojters.

08.28  Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi da Rusija koristi privatnu vojnu kompaniju Vagner u Ukrajini i da će gubici koje su pretrpeli verovatno uticati na njihovu efikasnost.

Ministarstvo odbrane je na svom dnevnom obaveštajnom brifingu o situaciji u Ukrajini saopštilo:

Rusija je koristila privatnu vojnu kompaniju Vagner da pojača snage na liniji fronta i da ublaži nedostatak osoblja i žrtve.

Vagner je skoro sigurno odigrao centralnu ulogu u nedavnim borbama, uključujući zauzimanje Popasne i Lisičanska. Ova borba je nanela velike žrtve grupi.

07.38  Ministar spoljnih poslova Vang Ji je navodno rekao tokom telefonskog razgovora sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

Ji i Sijarto su u nedelju razgovarali telefonom o bilateralnim vezama između zemalja i ukrajinskoj krizi, navodi se u izveštaju kineske novinske agencije Sinhua.

Ruska državna medijska agencija RIA Novosti citirala je Jia:

Kina nije strana u ukrajinskoj krizi, ali nećemo biti ravnodušni posmatrači i, štaviše, nećemo dolivati ulje na vatru, uvek smo bili nepokolebljivi i dosledni u podsticanju mira i pregovora.

07.07 Rusija se priprema za sledeću fazu ofanzive u Ukrajini, kažu ukrajinski i britanski vojni zvaničnici nakon što je njena vojska tvrdila da je preduzela „operativnu pauzu“.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija pregrupisala jedinice za ofanzivu prema Slavjansku, simbolično važnom gradu koji Ukrajina drži u istočnom regionu Donjecka.

07.00 Volodimir Zelenski otpustio je šefa moćne ukrajinske agencije za unutrašnju bezbednost, SBU, i glavnog državnog tužioca, navodeći desetine slučajeva saradnje sa Rusijom od strane zvaničnika u njihovim agencijama.

Iznenadna smena šefa SBU Ivana Bakanova, Zelenskovog prijatelja iz detinjstva, i generalnog tužioca Irine Venediktove, koja je imala ključnu ulogu u procesuiranju ruskih ratnih zločina, objavljena je u izvršnim naredbama na predsednikovom sajtu.

Zelenski je rekao da je otpustio najviše zvaničnike jer se saznalo da su mnogi članovi njihovih agencija sarađivali sa Rusijom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je juče ukaz o smeni šefa Saveta bezbednosti Ukrajine Ivana Bakanova „zbog izdaje“, kao i glavne državne tužiteljke Irine Venediktove.

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće u utorak Teheran, gde će sa predsednicima Irana i Turske razgovarati o rešenju krize u Ukrajini, a biće održani i bilateralni susreti, objavila je televizija „Rusija 24“.

Članice Evropske unije zamrzle su 13,9 milijardi evra koje pripadaju Rusiji, izjavio je američkoj agenciji Blumberg evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić i nemački stručnjak za agroekonomiju Gido Šmit-Traub (Guido Schmidt-Traub) složili su se da će nastavak rata u Ukrajini gotovo izvesno izazvati svetsku krizu u snabdevanju hranom, saopštio je večeras CIRSD.

Šta se sve dešavalo tokom jučerašnjeg dana čitajte na BLOGU OVDE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.