Borelj: EU za sada ne sledi SAD u vraćanju porodica diplomata iz Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Evropska unija ne vidi razlog da se dramatizuju tenzije u Ukrajini i Rusiji i za sada ne planira da sledi SAD u vraćanju porodica svojih diplomata iz Ukrajine, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Američki Stejt department sinoć je naložio evakuaciju porodica svojih diplomata u Kijevu i savetovao svojim sunarodnicima da ne putuju u Rusiju.

U Briselu se danas održava sastanak šefova diplomatija Evropske unije o Rusiji i Ukrajini, na kojem će onlajn da učestvuje državni sekretar SAD Entoni Blinken.

„Sekretar Blinken će nam objasniti razloge za tu objavu. Mi nećemo uraditi isto, zato što ne znamo konkretne razloge“, rekao je Borelj pri dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU posvećen tenzijama između Rusije i Ukrajine.

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je sinoć, obrazlažući odluku da se traži od porodica američkih diplomata da napuste Ukrajinu, da Vašington misli da bi ruska invazija na tu zemlju mogla da se dogodi u svakom trenutku.

„Ne mislim da treba da dramatizujemo ukoliko se pregovori nastvljaju, a oni se nastavljaju. Ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu i odemo. Međutim možda sekretar Blinken ima više informacija koje će podeliti sa nama“, rekao je Borelj.

„Nismo doneli nikakvu odluku da tražimo odlazak porodica naših diplomata iz Ukrajine, sem ako nam Blinken ne da informacije koje će opravdati takav potez“, rekao je Borelj.

EU je spremna da odgovori opsežnim ekonomskim i finansijskim sankcijama na rusku intervenciju u Ukrajini. Evropska komisija pripremila je niz opcija koje treba podneti državama članicama za odobrenje.

Borelj je rekao da danas neće biti odobreno nešto konkretnije.

Rekao je da je proces odlučivanja o sankcijama kompleksan i da EU hoće da deluje u bliskoj koordinaciji sa svojim saveznicima, posebno sa SAD ali takođe sa Kanadom i Velikom Britanijom.

„Za sada nastavljamo da gradimo skup snažnih sankcija. Proces je u toku da bi bio siguran i da sve bude spremnu u slučaju potrebe“, rekao je visoki predstavnik EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.