Boris Džonson nije došao na televizijsku debatu kandidata za lidera konzervativaca 1Boris Džonson Foto: Beta/AP/Alastair Grant

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant upitao je „Gde je Boris“ dok je, sa još četiri kandidata za lidera konzervativaca, odgovarao na pitanja o tome kako će tačno ispuniti obećanje da će odblokirati proces Bregzita i izvesti zemlju iz Evropske unije.

Televizija Čenel for ostavila je u studiju praznu stolicu namenjenu bivšem šefu britanske diplomatije, dok se drugih pet kandidata trudilo da dokaže da ima kvalitet koji prema mišljenju mnogih nedostaje Džonsonu – pouzdanost.

Bivši ministar za Bregzit Dominik Rab rekao je da veruje da je kandidat u kog ljudi imaju najviše poverenja da će izvesti Veliku Britaniju iz EU do kraja oktobra, dok je Hant kazao da konzervativci moraju da izaberu premijera kojem veruju porodice širom zemlje.

Džonson je dobio ubedljivu prednost u odnosu na druge kandidate u prvom krugu glasanja za lidera konzervativaca, održanom ove nedelje.

Sledeći krug glasanja 313 poslanika konzervativaca biće održan naredne nedelje. Kada u trci za naslednika premijerke Tereze Mej na čelu stranke i vlade ostanu samo dva kandidata, o novom lideru odlučivaće 160.000 članova Konzervativne stranke. Rezultat se očekuje krajem jula.

Neki članovi stranke predlažu da glasanje članstva ne bude održano ako Džonson posle poslednjeg izjašnjavanja poslanika bude u velikoj prednosti.

Uz Džonsona, za jake kanidate važe i Hant i ministar ekologije Majkl Gouv.

Mej je 7. juna podnela ostavku zbog neuspeha u izvođenju Velike Britanije iz Evropske unije u odredjenom roku.