Brazil: Pristalice predsednika Bolsonara demonstriraju mu podršku na ulicama 1Foto: Beta/AP/Silvia Izquierdo

Hiljade dmonstranata su se danas okupile na ulicama brazilskih gradova kako bi iskazale podršku predsedniku Žairu Bolsonaru, koji se suočava sa nekoperativnim kongresom, uličnim protestima, porodičnim koruptivnim skandalom i padom podrške samo pet meseci posle preuzimanja kormila države.

Kamen spoticanja za brazilskog krajnje desničarskog predsednika je bio talas nezadovoljstva brazilske političke javnosti što je navelo njegove pristalice da sazovu demonstracije podrške sa raznolikim zahtevima.

Podržavaoci Bolsonara su pevali nacionalnu himnu i mahali brazilskim zastavam uz sknadiranje imena njegovih saradnika.

Mnogi od njih su rekli da brazilske institucije ne daju Bolsonaru da vlada a neki od njih su zatražili zatvaranje kongresa i vrhovnog suda.

Bolsonaro, koji je ranije izjaviljao da će zatvoriti kongres ukoliko postane predsednik izjavio je ranije novinarima da ne podržava zahteve za zatvaranje institucija.

„To nije dobro za Brazil, to više liči na Madura (venecuelanski predsednik) nego na Bolsonara, rekao je on.

Poziv na demonstracije podrške predsedniku napravio je rascep medju brazilskim konzervativcima a predsednik Bolsonarove partije je izjavio da protesti „nemaju smisla“.’

Bolsonaro nije uzeo učešća u demonstracijama. Govoreći u crkvi u Rio Dežaneiru on je rekao da protesti „imaju poruku za one koji insistiraju na očuvanju stare politike, koja nije dopuštala ljudima da budu slobodni“.

Ideja za ove demonstracije rodila se nakon što su desetine hiljada ljudi prošle nedelje u brazilskim gradovima protestvovale zbog smanjenja budžetskih sredstava za obrazovanje. Bolsonaro je te demonstrante nazvao „imbecilima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.