Bregzit tek krajem 2019? 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Vlada premijerke Tereze Mej saopštila je da razmišlja da se pozove na član 50 Lisabonskog sporazuma početkom naredne godine. Primena tog člana otvara razdoblje dvogodišnjih pregovora, nakon čega određena zemlja napušta Uniju. Ako se član primeni početkom 2017, pojašnjava AFP, njen stvaran izlazak iz EU desiće se početkom 2019. godine.

Međutim, Sunday Times piše da su britanski ministri upozorili finansijski sektor londonskog Cityja da se primena člana 50 može ostvariti tek krajem 2017, što bi realizaciju Bregzita odložilo za kraj 2019.

„Ministri smatraju da bi se primena člana mogla odložiti do jeseni 2017“, istakao je za Sunday Times izvor iz Cityja koji tvrdi da je o tome razgovarao s dvojicom ministara.

„Oni jednostavno nemaju infrastrukturu za ljude koje bi trebalo angažovati na ovome pitanju“, rekao je izvor. „Kažu i da ne znaju koja bi pitanja trebalo postaviti kada konačno započnu pregovore sa Evropom.“

I jedan neimenovani član britanskog kabineta za britanski list je rekao da „izvesnu prepreku“ predstavlja i izborni kalendar Francuske i Nemačke.

Dva kruga francuskih predsedničkih izbora održavaju se 23. aprila i 7. maja 2017, a savezni izbori u Nemačkoj u jesen 2017.

Nakon referenduma održanog 23. juna na kojem su se Britanci većinom izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU, premijerka Mej, koja je na toj funkciji nasledila Dejvida Kamerona, osnovala je ministarstvo zaduženo za nadzor pregovora o Bregzitu. Međutim, nadležni ministar Dejvid Dejvis zasad je uspeo angažovati samo polovinu potrebnog kadra.