Britanija uvela sankcije drugom najbogatijem čoveku u Rusiji - "kralju nikla" 1Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Vlada Velike Britanije saopštila je danas da je uvela sankcije drugom najbogatijem čoveku u Rusiji i vlasniku konglomerata „Interros“ Vladimiru Potanjinu, kao i rođaci ruskog predsednika Vladimira Putina Ani Civilevoj, uz obrazloženje da se radi o pripadnicima „uskog kruga“ oko Putina.

Potanjin je poznat i kao „kralj nikla“, a u saopštenju povodom stavljanja na listu sankcionisanih, britanska vlada je navela da on „nastavlja da gomila bogatstvo dok podržava Putinov režim, preuzimajući Rosbanku i akcije u Tinkof banci u periodu od ruske invazije na Ukrajinu“.

Ističe se i da su Civileva kao predsednica ruske kompanije JSC Kolmar Group i njen suprug Sergej Civilev, guverner regiona Kemerovo bogatog ugljem, imali „značajne koristi“ od veza sa Putinom.

„Sve dok Putin nastavlja sa svojim užasnim napadom na Ukrajinu, koristićemo sankcije da oslabimo rusku ratnu mašinu. Današnje sankcije pokazuju da ništa i niko nije van stola, uključujući Putinov ‘uži krug'“ poručila je britanska Vlada.

Podsetili su i da je Velika Britanija sankcionisala više od 1.000 ljudi i preko 120 preduzeća od Putinove invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari