Britanska ambasada u BiH oštro kritikovala Milorada Dodika 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini u utorak je upozorila predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da širenjem neutemeljnih optužbi i lažnih tvrdnji o politici te zemlje reskira „trajno ugrožavanje“ odnosa s Londonom.

„Vrlo je razočaravajuće to što je Dodik odlučio da predstavi Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu pretnje Republici Srpskoj. Izmišljanje lažnih pretnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom“, navodi Ambasada u saopštenju.

Mediji koje kontroliše Dodik, „a pre svega javni servis RS (RTRS), danima i nedeljama objavljuju informacije pozivajući se na neimenovane izvore kako London sistemski radi na rušenju Dodika i osiguranju izborne pobede opozicionog političkog bloka predvođenog Srpskom demokratskom strankom (SDS)“., prenosi Hina.

Dodik tvrdi kako je upravo zato Velika Britanija odlučila da pošalje u BiH tim od 40 obaveštajaca pod plaštom pojačanja kontigenta mirovnih snaga Evropske unije (EUFOR).

Dodik i njemu bliski mediji, navodi hrvatska agencija, počeli su i redovno da prozivaju opozicione političare kao britanske špijune. Na listu su nedavno dodali i Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića, dvoje novinara koji rade za bijeljinsku televiziju BN poznatu po kritičkom odnosu prema vlastima RS.

„Činjenica je da su dva važna novinara BN TV proveli nekoliko dana na obuci u Londonu kod nekih struktura i zna se zašto je to učinjeno“, rekaoje ranije Dodik i naveo imena dvoje novinara. On je dodao da BN TV služi politici „koja nije u interesu RS i srpskog naroda“.

Britanska ambasada je na to odgovorila ds ne želi da komentarišu „rastuću listu smešnih teorija zavere“ koju promovišu predsednik RS Dodik i RTRS, javni radio i televizija za koje je Evropska unija u izveštaju o BiH iz 2016. godine, potvrdila da je pod jakim uticajem njegove stranke, podsaća Hina.

Iz ambasade Britanije kažu da ne mogu ignorisati neutemeljene napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno s mnogim drugima, učestvovali u britansko-bosanskohercegovačkom Fellowship programu, baš kao i brojni novinari RTRS.

„Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja“, ističe se u saopštenju.

Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u BiH i građanima ostavlja da odaberu svoje predstavnike. Velika Britanija će raditi bilo s kim ko će poštovati Ustav i sprovoditi reforme, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.