Broj žrtava samoubilačkog napada na edukativni centar u Kabulu porastao na 43 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Broj poginulih u bombaškom samoubilačkom napadu na obrazovni centar u glavnom gradu Afganistana prošle sedmice porastao je na najmanje 43, saopštila je u ponedjeljak 3. oktobra Misija Ujedinjenih nacija u Afganistanu, piše AFP.

Bombaš samoubica razneo se u petak pored žena u rodno odvojenoj studijskoj dvorani u četvrti Kabul, gdje živi istorijski potlačena zajednica- šiitski muslimani Hazari.

„Četrdeset i troje ubijeno. 83 ranjenih. Djevojke i mlade žene su glavne žrtve“, navela je misija UN-a u tvitu, dodajući da se očekuje da će broj žrtava još rasti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bombaš je detonirao eksploziv dok je stotine studenata polagalo ispit uoči prijemnog ispita za upis na fakultet.

Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost, ali džihadistička grupa Islamska država (IS), koja šiite smatra jereticima, izvela je nekoliko smrtonosnih napada u toj oblasti usmerenih na devojčice, škole i džamije.

Talibanske vlasti su do sada saopštile da je u napadu ubijeno 25 ljudi, a ranjeno 33.

Povratkom Talibana na vlast u Avganistanu prošle godine okončan je dvodecenijski rat protiv vlade koju podržava Zapad i doveo je do značajnog smanjenja nasilja, ali je bezbednost počela da se pogoršava poslednjih meseci.

Islamistički tvrdolinijaši, optuženi da nisu zaštitili manjine, često su pokušavali da umanje značaj napada koji su doveli u pitanje njihov režim.

Napad u petak izazvao je sporadične proteste koje su predvodile žene u Kabulu i nekim drugim gradovima.

Oko 50 žena uzvikivalo je „Zaustavite genocid nad Hazarima, nije zločin biti šiit“, dok su u subotu marširali u naselju Dasht-e-Barchi gdje se napad dogodio.

Skupove su rasterale talibanske snage koje su često pucale u vazduh i tukle demonstrante.

Hazari u Avganistanu suočeni su sa redovnim napadima u većinski sunitskoj muslimanskoj zemlji.

Oni su decenijama bili suočeni sa progonom, na meti talibana tokom njihove pobune protiv bivše vlade koju podržavaju SAD i IS, koje oboje smatraju šiitskim jereticima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.