Policija je uhapsila 12 osoba, uključujući časne sestre, i optužila ih za decenijsko fizičko i seksualno zlostavljanje dece u domu Smajlum Park u Lanarku, piše Gardijan.

Policija je u četvrtak objavila da su uhapšena još četiri člana osoblja katoličke institucije, od kojih su neke časne sestre, u dobi izmedu 71 i 93 godine.

„Dvanaest osoba, 11 žena i jedan muškarac u dobi od 62 do 85 godina, uhapšeno je zbog zlostavljanja dece. Još četvoro ljudi bice prijavljeno tužiocima. Istraga je u toku i bilo bi neprikladno dalje komentirisati“, izjavila je policija.

Prisiljavali su decu da jedu vlastitu povraćku, izgladnjivali, seksualno zlostavljali.

Optužbe za zlostavljanje dece u Smajlum Parku, koje uključuju navode o satanističkim ritualima, u fokusu su dugotrajne istrage o seksualnom zlostavljanju dece u dečjim domovima u Škotskoj.

Žrtve su organizaciji za istraživanje zlostavljanja dece ispričale šta su doživljavale decenijama, pre nego što je dom zatvoren 1981. godine.

Žrtve su izjavile da ih je osoblje tuklo, verbalno zlostavljalo, ponižavalo, uskraćivalo im hranu, prisiljavalo da jedu vlastitu povraćku i da su ih neke žene i muškarci seksualno zlostavljali.

Jedna žrtva ispricala je da je šestogodišnji decak umro u domu zbog teškog premlaćivanja. Druga žrtva rekla je da je jedno dete umrlo nakon što je ostavljeno golo na kiši tri sata.

Porodice bivših šticenika doma bile su užasnute otkrićem da je oko 400 dece sahranjeno u neoznačenim grobovima na obližnjem groblju.

Više od 11 000 djece bilo je smešteno u Smajlum Parku od 1864. do njegovog zatvaranja 117 godina kasnije. Neka su bila siročad, a o drugima se porodice nisu mogle brinuti.

Preliminarni izveštaj o zlostavljanju dece u Smajlum Parku treba da bude uskoro objavljeno, a konačna verzika u oktobru naredne godine.

Skotiš dejli mejl objavio je u četvrtak da je policija pokrenula još jednu istragu, protiv katoličkog reda sestara od Nazareta koji je takode vodio dečje domove u Škotskoj.

Smajlum Park vodio je red milosrdnih sestara.