Česi najslabije štite podatke na svojim telefonima u celoj EU 1Foto: Pixabay/Kaboompics

Čak sedam odsto korisnika pametnih telefona u EU nije znalo da je moguće ograničiti ili zabraniti pristup njihovim ličnim podacima prilikom korišćenja ili instaliranja aplikacije na smartfonu.

Manje od polovine (43 odsto) korisnika izjavilo je da su imali neki sistem zaštite koji je automatski instaliran ili obezbeđen operativnim sistemom njihovih pametnih telefona.

Dodatnih 15 odsto pretplatilo se na neki sistem zaštite ili je koristilo onaj koji je neko drugi instalirao.

Najviša zaštita ličnih podataka u Francuskoj, najniža u Češkoj

Dve trećine korisnika pametnih telefona u Češkoj (67 odsto) nikada nije ograničilo ili zabranilo pristup aplikacijama koje su pokušale da dođu do njihovih ličnih podataka. Slede Bugarska (49 odsto), Kipar i Velika Britanija (obe 43 odsto).

Sa druge strane, samo 10 odsto korisnika pametnih telefona u Francuskoj nikada nije ograničavalo ili branilo pristup aplikacijama, a slede ih Nemci (16 odsto), Holanđani i Luksemburžani (i jedni i drugi 17 odsto).

Ovo istraživanje je objavljeno na Dan zaštite podataka, koji se slavi 28. januara. Na ovaj dan obeležava se godišnjica „Konvencije 108“ Saveta Evrope o zaštiti ličnih podataka. Njegova svrha je da podigne svest i promoviše privatnost i zaštitu podataka i da informiše građane o njihovim pravima i dobrim praksama, što će im omogućiti da efikasnije koriste ova prava.