Članovi verske zajednice u Australiji optuženi zbog sumnje na ubistvo osmogodišnje devojčice 1EPA-EFE/DEAN LEWINS

Australijske vlasti su, nakon roditelja, optužile još 12 pripadnika verske zajednice zbog sumnje na ubistvo osmogodišnje devojčice u januaru ove godine, saopštila je policija u utorak.

Devojčica je umrla u svojoj porodičnoj kući u Rendžvilu, u južnom Kvinslendu, 7. januara ove godine, a smrt je usledila nakon što joj je navodno „uskraćeno lečenje u periodu od otprilike šest dana“, navodi državna policija.

Kako policija navodi, Hitna pomoć nije kontaktirana do 17.30 časova narednog dana, to jest 8. januara.

Roditelji devojčice  optuženi su u januaru za „ubistvo, mučenje i nepoštovanje životnih potreba“, saopštila je policija Kvinslenda, a njihovo poslednje pojavljivanje pred sudom bilo je u junu.

Osim roditelja, za ubistvo osmogodišnjakinje optuženo je još 12 ljudi, a svi su bili pripadnici jedne verske zajednice u Australiji.

Policija navodi da je svih 12 novooptuženih za ubistvo bilo prisutno tokom perioda pre smrti devojčice, i da nisu potražili medicinsku pomoć uprkos tome što su znali da joj se zdravstveno stanje pogoršava.

Osumnjičeni stari od 19 do 65 godina, „odlučili su da ovoj mladoj devojci uskrate pravo na medicinsku negu“, rekao je u saopštenju regionalni vršilac dužnosti nadzornika Gari Vots, piše CNN.

Optuženima je određen pritvor i trebalo bi da se pojave pred sudom 6. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.