Foto: EPA-EFE/OPEN ARMS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Iz Vlade su potvrdili da je zvanični Rim, preko italijanske ambasade u Podgorici, Ministarstvu spoljnih poslova (MVP) uputio zahtev za prihvatanje migranata, ali da stav o tom pitanju još nije zauzet.

„Crnogorske vlasti se još nisu odredile prema tom zahtevu i on je u proceduri”, naveli su u Vladinom biroa za odnose sa javnošću. Italija u svom zahtevu nije precizirala koliko bi migranata Crna Gora trebalo da prihvati.

“U pitanju je zahtev za pomoć u zbrinjavanju migranata, nije navedeno koliko lica bi Crna Gora trebalo da preuzme”, rekao je sagovornik Vijesti iz Vlade Crne Gore.

Oko 140 migranata u nedjelju se iskrcalo na Siciliji nakon što su ih italijanske vlasti po direktivama zamenika premijera Italije i ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, inače lidera desničarske Lige, danima držale zatvorene na brodu “Dikjoti” ne dozvoljavajući ima da izađu na italijansko tlo. Italijanski mediji preneli su da je nakon iskrcavanja migranata Albanija prihvatila da primi njih 20, a Irska do 25, dok Rim nije dobio odgovore iz Crne Gore i Srbije.

Crnogorski premijer Duško Marković je ranije, odgovarajući na pitanja poslanika, izjavio da Crna Gora neće biti prihvatilište za migrante u ime Evropske unije (EU).

“Pažljivo pratimo debatu u okviru EU i kako se nositi sa uzrocima migratornog talasa. Iako nije istog obima kao 2015. godine, Vlada radi na svim poljima kako bi bolje regulisali migracijske procese, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju”, naveo je tada Marković u parlamentu.

On je najavio i mogućnost sanacije jedne od karaula na granici sa Albanijom odakle stiže najveći priliv migranata koji preko Crne Gore pokušavaju da se domognu država članica EU.

Marković je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, na kojoj je bilo reči o 25 kilometara bodljikave žice koju je Mađarska donirala Crnoj Gori, ocenio da situacija još nije zabrinjavajuća, ali da svi timovi u skladu sa planom funkcionišu, mobilni su i spremni za eventualno otvaranje rute prema Crnoj Gori, za odbranu Crne Gore i njene granice, te da još nema potrebe za postavljanjem žice na granici. Crnogorsku granicu sa Albanijom odnedavno čuvaju meštovite patrole policije i ješadije Vojske Crne Gore.

Migranata u Srbiji i BiH sve manje

Migrantski talas do sada je zaobilazio Crnu Goru, navode Vijesti i dodaju da u Srbiji, kako se procenjuje trenutno boravi oko 3.000 migranata, dok ih je prošle godine u ovo vreme bilo oko 7.500.

U Hrvatskoj je policija krajem maja pucala na kombi kojim su krijumčareni migranti i tom prilikom je ranjeno dvoje dece.

Poslednja se na ruti migranata našla Bosna i Hercegovina u kojoj je tokom jula, prema procenama tamošnjih vlasti bilo nešto više od 4.000 migranta, dok po