Foto: Freeimages/Brian Hoskins

Ipak, cilj Ministarstva zdravlja je da nivo imunizacije pređe 95% jer je to znak da smo sačuvali naše mališane od epidemije te zarazne bolesti, kazala je za RTCG generalna direktorika Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, dr Alma Hajdarpašić Drešević.

Gostujući u Jutarnjem programu povodom Mađunarodnog dana zdravlja Hajdarpašić Drešević je kazala da je od avgusta u Crnoj Gori vakcinisano skoro 4 hiljade mališana.

„Procenat vakcinisane dece od 2014. godne u našoj zemlji je u padu. Tada je bilo oko 87% vakcinisanih, 2015. procenat pada na 65, 2016. Crna Gora beleži najniži nivo u istoriji imunizacije u našijo zemlji i beleži 46,58% vakcinisanih“, kazala je Hajdarpašić Drešević, navodi se na RTCG.

Ona je dodala da se poverenje građana u Crnoj Gori koliko toliko vraćeno.

„Za pojedine vakcine procenat vakcinisanih dostiže 92,93%. Veliki uspjeh postignutje i kod MMR vakcine. Sa 46% dostigli smo skoro 76%“, istakla je Hajdarpašić Drešević.

Ona je saopštila da je cilj zdravstvenog sistema u Crnoj Gori da nivo imunizacije pređe 95% jer je to, kako je kazala, znak da smo sačuvali naše mališane od epidemije te zarazne bolesti.

Hajdarpašić Drešević je potvrdila da se danas očekuje kontingent od 10 hiljada vakcina i dodala da Crna Gora ni do sada nije bila bez vakcina, piše na RTCG.

Ona je podsetila da je Institut za javno zdravkje je nosilac skrining programa u Crnoj Gori i oni su, kako je kazala, dio prevencije u sprečavanju malignih oboljanja i njihovom otkrivanju u najranijoj fazi.

„Kod nas se sprovode tri skrininga. Za krcinom debelog crijeva, za karcinom dojke, i za karcinom grlića materice.

„Institutu za javno zdravlje upućena je inicijativa da se uvede vakcina protiv virusa koji izaziva karcinom grlića materice“, kazala je Hajdarpašić Drešević.

Međunarodni dan zdravlja 7. april, biće danas obeležen širom sveta pod sloganom „Zdravlje za sve“.

Na današnji dan osnovana je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja ove godine slavi 70 godina postojanja.

Tim povodom, Ujedinjene nacije objavile su seriju poštanskih markica na kojima su poruke mira, poštovanja ljudskih prava, zaštite životne sredine i zdravlja.

SZO je na Svetski dan zdravlja pozvala svetske lidere da istraju u naporima za ostvarenje ciljeva održivog razvoja na koje su se obavezali 2015. godine, čiji je krajnji cilj unapređenje zdravlja svih.

Prema podacima SZO, najmanje polovina svetske populacije trenutno nije u mogućnosti da dobije osnovne zdravstvene usluge.

SZO je na Svetski dan zdravlja ukazala da je u svijetu blizu milijardu ljudi siromašno, a da je istovremeno prisiljeno da plaća zdravstvene usluge, stoji na RTCG.

Prema podacima te organizacije, više od 800 miliona ljudi, odnosno gotovo 12 odsto populacije, potroši 10 odsto budžeta domaćinstva na zdravstvene troškove za sebe, bolesno dete ili drugog člana porodice, što predstavlja prekomerni trošak i veliki globalni problem.