Crna Gora sutra, 13. jula obeležava Dan državnosti 1Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Crna Gora će nizom prigodnih svečanosti obeležiti Dan državnosti, 13. jul u znak sećanja na dva 13. Jula, značajna datuma u istoriji Crne Gore.

Prvi se odnosi na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora priznata kao samostalna država, a drugi na 13. jul 1941.godine kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Povodom 13. jula 1941.godine ovaj datum se u Crnoj Gori, dok je bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, obeležavao kao Dan ustanka naroda Crne Gore da bi se poslednjih godina ova dva datuma slavila zajedno kao Dan državnosti Crne Gore.

Povodom Dana državnosti predsednik Crne Gore Milo Đukanović doneo je naredbu da se večeras izvrši počasna  paljba sa brda Gorica u Podgorici, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasnu paljbu izvršiće Vojska crne Gore u 18 sati.

Takođe  povodom Dana državnosti predsednik Đukanović  večeras priređuje svečani prijem u svojoj rezidenciji na Cetinju u 20 časova.

Centralna proslava povodom Dana državnosti koju tradicionalno organizuje SUBNOR  i  antifašisti  Crne Gore ove godine održaće se sutra na Virpazaru .

Povodom Dana državnosti u Crnoj Gori 13. i 14 .jul su neradni dani, prenosi dopisnica Danasa iz Crne Gore.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Crna Gora sutra, 13. jula obeležava Dan državnosti”

  1. Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je predsedniku Milu Đukаnoviću 13. jul, Dan državnosti Crne Gore, ali ga je u čestitki pomešao sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.
    Bajden, naime, u čestitki kaže da je bilo važno čuti „vaše inpute tokom našeg nedavnog NATO samita u Briselu“, na kojem Đukanović nije bio, već Krivokapić, a koji je održan sredinom juna u sedištu NATO.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.