Cvijanović: Za vladajuću koaliciju u RS neprihvatljiv način imenovanja Šmita 1Željka Cvijanović Foto: EPA/ALEKSANDAR GOLIC

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je neprihvatljiv način na koji je imenovan novi Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Cvijanovićeva je, posle sastanka sa predsednicima stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj, istakla da je cilj da se stane u zaštitu medjunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma.

Prema njenim rečima, strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da budu saglasne o imenovanju Visokog predstavnika, a da se ono potom potvrdjuje u Savetu bezbednosti UN-a.

„Samo je jedno imenovanje bilo u skladu sa tim (prvi Visoki predstavnik Karl Bilt), sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedoslednost i licemerje medjunarodne zajednice. Mi ne možemo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka“, kazala je predsednica RS.

Cvijanovićeva je navela da će sutra na sastanak pozvati predstavnike opozicionih političkih stranaka, da čuje i njihovo mišljenje o ovom pitanju.

„Razumemo da je Valentin Incko ovde godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da se pri izboru novog Visokog predstavnika treba da zaobidju jasno propisane procedure“, istakla je ona.

Sastanku u Palati republike prisustvovali su predsednici SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, Socijalističke partije Petar Djokić, NDP-a Dragan Čavić, Narodne partije Srpske Darko Banjac i Siniša Vidović u ime Ujedinjene Srpske.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo je juče ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor Saveta za sprovodjenje mira u BiH (PIK) i na njegovo mesto imenovao Nemca Kristijana Šmita.

Rusija, koja je članica UO PIK-a, bila je protiv te odluke, navodeći da Šmit neće imati legitimitet ako njegovo imenovanje ne potvrdi Savet bezbednosti UN-a.

Vlast u RS smatra da i entiteti moraju dati suglasnost na imenovanje Visokog predstavnika u BiH, jer su, kako navode, entiteti potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, kojim se definišu ovlašćenja Visokog predstavnika u BiH.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Cvijanović: Za vladajuću koaliciju u RS neprihvatljiv način imenovanja Šmita”

  1. Отиће и овај Шмит у пензију живела република Српска!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.