"Nivoi radijacije u Černobilju nenormalni" 1Foto: Pixabay/ID 1681551

Na današnji dan, 26. aprila pre 36 godina u černobiljskoj nuklearnoj elektrani eksplodirao je četvrti reaktor kada je radioaktivni materijal izbačen visoko u nebo.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kazao je da su nivoi radijacije u nekadašnjoj nuklearnoj elektrani u Černobilju, koja je bila poprište borbi između ukrajinskih i ruskih snaga, „nenormalni“.

Rafael Grosi je rekao novinarima da je ruska višesedmična okupacija te elektrane bila „vrlo opasna“, navodi AFP.

Grosijeva izjava dolazi na 36. godišnjicu černobiljske nuklearne katastofe, kada je eksplodirao četvrti reaktor, čime je radioaktivni materijal izbačen visoko u nebo.

Reaktor broj četiri u elektrani 110 kilometara severno od glavnog grada Kijeva eksplodirao je 26. aprila 1986. godine.

Iako je obližnji grad Pripjat evakuisan narednog dana, dva miliona stanovnika Kijeva nije obavešteno uprkos opasnosti.

Ostatak sveta za katastrofu je saznao tek nakon što je u Švedskoj otkriveno pojačano radioaktivno zračenje.

Na kraju je iz okoline evakuisano više od 100.000 ljudi, a u toj oblasti su ostali samo radnici koji su čistili reaktor.

Radijacija je iz elektrane zračila do 2019. godine kada je prekrivena velikim lučnim štitom.

Prošle godine, na 35. godišnjicu nesreće, ukrajinske vlasti otvorile su tajne dokumente koji pokazuju da su se ozbiljne nesreće dešavale u toj nuklearnoj elektrani nekoliko puta pre 26. aprila 1986. godine.

Ukrajinska bezbednosna služba otkrila je da su sovjetske vlasti izdale ukaz 8. jula 1986. godine kada su proglašeni tajnom svi detalji vezani za katastrofu u Černobilju, uključujući i to koliko ljudi je obolelo. Prema agenciji u oktobru 1987. godine francuski novinar pokušao je da odnese uzorke tla i vode u inostranstvo, ali je KGB zamenio te uzorke sa čistim uzorcima.

Nuklearna centrala trajno je zatvorena 15. decembra 2000. godine.

Ukrajina je obavestila IAEA da je obnovljena direktna komunikacija između atomske centrale Černobilj i državne regulatorne agencije nakon što su ruske trupe napustile objekat, objavila je agencija UN-a.

Generalni direktor IAEA Grossi izjavio je da su ovo „veoma dobre vesti“ i dodao da će predvoditi tim stručnjaka koji će obići centralu kasnije ovog meseca da bi obavili kontrolu.

Ruska vojska je uspostavila kontrolu nad Černobiljom uskoro nakon što je 24. februara počela invazija na Ukrajinu, ali je ukrajinsko osoblje nastavilo nadgledati rad elektrane.

Iako je postrojenje stavljeno izvan pogona, potrebna mu je struja za napajanje rashladnih sistema za skladište istrošenog nuklearnog goriva i druge sisteme. Tone otpada u postrojenju moraju stalno da se hlade kako ne bi došlo do curenja zračenja.

Sve ruske trupe su napustile nuklearnu elektranu 31. marta.

Ukrajina ima 15 aktivnih nuklearnih reaktora i četiri nuklearke.

Reaktori u Černobilju trebalo bi da budu demontirani do 2064. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.