Foto EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Nekoliko okršaja izbilo je između policajaca i demonstranata koji su gađali policiju kamenjem, farbom, zapaljivim flašama, bakljama i drugim predmetima, a policija je odgovorila suzavcem. Neki demonstranti su preskočili ogradu i pokušali da se popnu uz stepenice ali ih je policija zaustavila.

Jedan čovek ogrnut u grčku zastavu napao je policiju velikom motkom, dok su drugi mahali zastavama i njima udarali policajce. Prema navodu policije, devet policajaca je povređeno.

Stotine autobusa iz cele zemlje, najviše sa severa Grčke stiglo je danas u centar Atine dovozeći više hiljada demonstranata. Organizatori su najavili da će oko 3.000 autobusa doći iz severne Grčke, ali, prema navodima policije, stiglo je samo oko 300 do danas popodne.

Većina demonstranata mahalo je plavo belim grčkim zastavama na trgu Sintagma, ispred Parlamenta, mestom čestih i velikih protestnih okupljama.

„Referendum za (ime) Makedonije“, piše na jednom od plakata.

Policija je rasporedila oko 2.000 svojih pripadnika, dronove i helikoptere, naveo je jedan policijski izvor.

Centar Atine bio je zatvoren za saobraćaj od jutros, kao i metro stanice blizu Sintagme.

Organizatori su najavljivali da očekuju da se oko 600.000 ljudi okupi na današnjem skupu, policija procenjuje da ih je oko 60.000.

Među demonstrantima bilo je nekoliko pravoslavnih verskih grupa. Zvanično grčke opozicione partije koje su protiv sporazuma ne učestvuju u ovim demonstracijama ali su objavile da svako može da učestvuje u ličnom svojstvu.

Među ljudima koji su se obratili okupljenima bio je bivši konzervativni premijer Antonis Samaras, kao i član manastirske zajednice Svete gore i bivši američki političar grčkog porekla Kris Spiru.

Sporazumom o novom imenu Makedonije koji su u junu potpisale vođe Atine i Skoplja, trebalo bi da se okonča dugogodišnji spor između dve susedne zemlje preimenovanjem Makedonije u Republika Severna Makedonija.

Sporazum je pre deset dana ratifikovao makedonski parlament a od ponedeljka o njemu počinje rasprava u grčkom parlamentu koji bi trebalo o tome da glasa do kraja nedelje.

Mnogi Grci posebno oni iz severne grčke pokrajine koja nosi isto ime, smatraju da naziv Makedonija pripada samo grčkom istorijskom nasleđu.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u intervjuu za današnje izdanje lista Avgi, njegove levičarske partije Siriza, rekao da je u jednom demokratskom društvu pravo građana da demonstriraju na miran način neprikosnoveno.

On je ipak ukazao da svako ima obavezu da izoluje ekstremističke grupe koje bi mogle da pokušaju da manipulišu demonstracijama i da se uzdrži od ispoljavanja mržnje.

Vladi premijera Ciprasa u sredu je izglasano poverenje u parlamentu, posle raspada njegove vladajuće koalicije zbog sporazuma s Makedonijom. On veruje da će imati potrebnu većinu od najmanje 151 poslanika da se ratifikuje sporazum u parlamentu.

Povezani tekstovi