Direktor OBA predat Tužilaštvu BiH, zbog njegovog hapšenja protest ispred Tužilaštva 1Foto: Dejana Majstorović

Direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) Osman Mehmedagić jutros je predat je u nadležnost Tužilaštva BiH, nakon što je proveo 24 časa u pritvoru MUP-a Kantona Sarajevo (KS).

Mehmedagića su juče po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili pripadnici MUP KS zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, falsifikovanja isprave i pranja novca, a policija je pretresla i njegovu porodičnu kuću.

Mehmedagić se sumnjiči da je krivotvorio diplomu kojom je konkurisao za poziciju direktora OBA, a sumnjive su i njegove finansijske transakcije u vezi sa kupovinom dva stambena objekta u Sarajevu.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocenio je da je cilj Mehmedagićevog hapšenja da se on ukloni sa čela OBA-e i da „antidržavne politike ovladaju obaveštajnom službom, kako bi od nje napravili ispostavu obaveštajnih agencija iz susedstva“.

Sarajevski mediji objavili su da se danas ispred Tužilaštva BiH, gde je doveden Mehmedagić, okupilo oko stotinu građana „kako bi iskazali podršku direktoru OBA“.

Neki od njih, kako se navodi, nose transparente, a ispred zgrade državnog tužilaštva je prisutan i veći broj policajaca koji obezbeđuju skup. Među okupljenima su i funkcioneri SDA.

Novinarima se obratio Salko Zildžić, SDA-ov kadar iz Tuzle, koji je kazao da je hapšenje Mehmedagića „predstava za javnost“, dodavši da su mnoge afere zataškane, a da je u poslednjih nekoliko godina primetan „namerni udar na Mehmedagića“.

„Ovo nema veze sa SDA, ovo je naš lični odgovor na nenormalno dešavanje“, rekao je Zildžić.