Dodik će u Predsedništvu biti zadužen samo za Vučića 1Foto: FoNet/AP; EPA/EFE FEHIM DEMIR; EPA/ETIENNE LAURENT

Uspostavljanje nove vlasti u BiH, nakon opštih izbora u Bosni i Hercegovini, čiji se rezultati još sabiraju, biće težak i mukotrpan posao, slažu se sagovornici Danasa.

Oni ne isključuju mogućnost da će ta država biti uvedena u ustavnu i političku krizu, da će formiranje vlasti na nivou države i Federacije potrajati mesecima, ali i da neće biti moguće primeniti rezultate izbora u delu koji se tiče popunjavanja domova naroda u Federaciji Bosne o Hercegovine, pa time i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Sagovornici Danasa objašnjavaju da su izbori izmenili dosadašnje odnose snaga u parlamentima na svim nivoima, ali je izvesno da ključevi nove vlasti ostaju u rukama Stranke demokratske akcije – Bakira Izetbegovića, HDZ BiH Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Navodeći sa kojim sve problemima će se u postizbornom periodu susresti BiH, Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da Željka Komšića, uprkos njegovoj pobedi za člana hrvatskog Predsedništva BIH, Hrvati neće prihvatiti kao svog predstavnika, jer smatraju da je on izabran glasovima Bošnjaka. To će naravno, kaže Anđelković, izazvati poteškoće u formiranju vlasti na nivou Federacije i čitavog niza kantona.

„Komšić je izabran za člana Predsedništva BIH, ali je HDZ Čovića pobedio u svim kantonima gde su Hrvati i od Čovića će zavisiti formiranje vlasti. Sa druge strane i Bošnjaci ne mogu sami da formiraju vlast na nivou svog dela Federacije. Sa stanovišta srpskih interesa nakon izbora u BiH sve se menja. Srpska će imati stabilnu vlast i predstavnika te vlasti u Sarajevu, što znači da će Srpska postati najfunkcionalniji deo BIH, koji će na neki način moći da diktira tempo političkih događanja. To je za nas jako dobra pozicija“, navodi Anđelković.

I dr Svetlana Cenić, ekonomistkinja i analitičarka iz BiH, smatra da će HDZ čiji je kandidat izgubio na izborima za člana Predsedništva, a stranka osvojila jedan broj mandata blokirati sve, jer bez njih ne može da se formira ni federalna vlada, ali ni Veće ministara i Predstavnički dom. Moraće u koaliciju sa Bošnjacima koji su upravo kaznili Čovića zbog prevelike ljubavi sa Dodikom. Kaznili su i Fahrudina Radončića, takođe zbog dobrih odnosa sa Čovićem i Dodikom, kaže Cenićeva i dodaje da će do koalicija ići teško, jer je teško opravdati bilo koji savez sa Dodikom i njegovom retorikom.

„Već u prvom obraćanju Dodik je proglašavajući pobedu izvređao sve što je stigao, međunarodne predstavnike, ambasadore i domaće političare, osim predsednika Vučića, jer kad se kaže predsednik Vučić, onda nacija u RS treba da ustane i aplaudira“, kaže Cenićeva. Ona dodaje da zato Dodikova pobeda nije samo njegova, već je to i Vučićeva i Putinova pobeda, pobeda policije, budžeta i CIK-a.

Prema njenim rečima, najveći problem u BiH svakako je baš Centralna izborna komisija u „kojoj sede uvek iste face koje su srasle sa foteljama“. „U takvoj državi sa takvom izbornom komisijom nama su rezultati uvek isti. To vam je kao dan mrmota. Kao da sanjamo jedan te isti dan u Bosni i Hercegovini. Samo se nadam da će ponovo biti brojani glasački listići na svim mestima, čisto da ustanovimo odakle te čudne pojave da ljudi glasaju za jednog člana Predsedništva, a potpuno za drugu stranku. Ili da se ustanovi kako se dogodilo da odjednom nahrupi gomila glasova koji su eto u Dodikovu korist. Nažalost mene ništa ne iznenađuje, jer mi živimo sa ovakvom Centralnom izbornom komisijom, sa izbornim prevarama, sa prevarama u ovoj državi“, ističe sagovornica Danasa. Kaže i da je zanima kako će Dodik, koji je na crnoj listi SAD, kao član Predsedništva ići u UN, SAD, Brisel. Da li će tamo ići krnje Predsedništvo, ili će možda za Dodika biti rezervisan isključivo odlazak kod Vučića i Putina, koga će čekati ispred vrata.

Komentarišući pobedu Dodika nad opozicijom, sagovornica Danasa kaže da on pobeđuje samo zato što je opozicija katastrofalno loša, rascepkana i sujetna. To su likovi koji se vrte dugo i sve njih je Dodik davno pročitao i zna kada i koga za koliko može da kupi.

„Vreme je da se dobar deo opozicije koja nema kredibiliteta skloni i da se pojave nove snage, a da ovi preparirani političari odu. Jer kod nas se i dalje bira između kuge i kolere. Sanjam da ovaj narod svake dve godine nauči da bira nekog drugog“, zaključuje Cenićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.