Dodik na forumu u Atini: RS brani svoju autonomiju, ne teži secesiji 1Foto: Printscreen/RTS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Atini da Republika Srpska pokušava da odbrani svoj status i autonomiju, da ne teži secesiji i da se isključivo zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, rekao je na šestom Delfi ekonomskom forumu da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima, prenela je RTRS.

„Ne možemo da govorimo o evropskom putu, a da ne govorimo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u smislu svog postojanja i u vezi s tim postoje različita mišljenja“, kazao je Dodik.

Prema jednom od tih mišljenja, naveo je, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u BiH je počeo proces integracija, dok druga idu u pravcu stvaranja unitarne zemlje.

„Treća idu ka tome da je potrebno sačuvati svu autonomiju, a četvrta da BiH treba da se razidje mirnim putem“, kazao je Dodik.

Naveo je i da u svetu ne postoji zemlja u kojoj Visoki predstavnik odlučuje o unutrašnjim pitanjima, i dodao da je medjunarodna zajednica u BiH posredstvom te institucije nametnula mnoge reforme koje ne daju nikakav efekat.

„Zbog svega toga, BiH je danas znatno složenija zemlja, a mnogi smataraju i da je propala zemlja, čak i zemlja zamrznutog konflikta, koja ne može da nadje bazični unutrašnji konsenzus“, rekao je Dodik.

On je kazao da nije siguran da za BiH postoji mesto u EU, ocenivši da u okviru Unije postoje dvostruki standardi. Kao primer je naveo Severnu Makedoniju, za koju je rekao da je „ispunila sve uslove, a još čeka na članstvo“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.