Dodik: Promovisati nacionalno ujedinjenje 1Foto: N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da u ovom veku Srbi treba da promovišu nacionalno ujedinjenje tamo gde je to moguće, jer Srbija i Srpska imaju pravo da se bore da odluče o svom statusu.

Tako nešto nije neregularno, niti protivno bilo čemu, rekao je Dodik i kao primer naveo Istočnu i Zapadnu Nemačku koje su se ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi za to, prenela je Televizija Republike Srpske.

On je istakao da je najavljena deklaracija Srbije i Srpske o opstanku srpske nacije rezultat nedavnog sastanka u Novom Sadu predstavnika Srba iz regiona, na kojem je prihvaćen zaključak da se pokuša videti šta je važno za srpski nacionalni identitet i za delovanje nacionalnih zajednica.

Time niko ne dovodi u pitanje nijednu državu, niti njen teritorijalni integritet, ali se dovode u pitanje politike koje idu za tim da se devastiraju srpska nacionalna zajednica i njena prava, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsetio da je dogovoreno da se parlamenti Srpske i Srbije izjasne kada se izradi zajednička deklaracija, što je predviđeno za novembar.

Predsednik Srpske je naveo primere statusa srpskih zajednica u nekim zemljama, poput Slovenije, gde srpskoj zajednici nije priznat status nacionalne manjine, dok je u Hrvatskoj smanjen broj Srba na oko 186.000, od kojih se samo oko 56.000 usuđuje da kaže da govore srpskim jezikom.

Dodik je ocenio da se stanje Srba u Crnoj Gori opisuje kao „identitetski genocid nad srpskom nacionalnom zajednicom“, dok se u Makedoniji zatvara vladika koji je predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

U BiH Srbi imaju svoju državu, ali ima problema sa njenim statusom i sa aspiracijama za njenim ukidanjem. Vidljivo je, prema popisu iz 1991. godine, da je u Sarajevu živelo više od 157.000 Srba, a prema poslednjem popisu ostalo ih je samo 1.333, naveo je Dodik.

On je naglasio da sve to govori da je u prošlom veku nad Srbima učinjen pogrom na različitim mestima.