Foto: Zoran Mrđa/FoNet

„Međunarodne okolnosti su se promenile“, kaže Milorad Dodik u intervjuuTanjugu.

„Zašto razgraničenje? Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donosilac slobode kroz istoriju, pokušavaju da svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovde u Bosni, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u Crnoj Gori, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog“, objašnjava Dodik. 

A, ako je već tako, kaže, onda je najbolje da se razgraničimo. 

„To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese. Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori“, tumači Dodik pojam razgraničenja kako ga on vidi. 

Predsednik Srpske kaže da zato podržava ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali dodaje da se on istovoremeno zalaže i za razgraničenje u Bosni i Hercegovini. 

To da je ideja o razgraničenju, koju je, kao lični stav, izneo predsednik Vučić, u Srbiji naišla na žestok otpor opozicije, Dodik objašnjava konstatacijom da je jedna od boljki srpskog naroda u celini da urušava svaki svoj autoritet. Institucionalni i lični. 

„Nema moćne nacije u svetu bez jakog lidera. A Srbi kao da uporno sve ovo vreme pokušavaju da sve svoje lidere, ili one kojima je data prilika da budu lideri, nekako osporavaju ili sami uništavaju. Đinđić je postao veliki državnik tek kad je sahranjen, a pre toga šta nismo mogli da čujemo o njemu“, rekao je predsednik Srpske. 

Na pitanje kako gleda na spekulacije da će se pitanje Kosova i Metohije rešavati na nekoj međunarodnoj konferenciji, Dejtonu dva, Dodik nema dilemu: 

„Ne treba Srbima Dejton, to je glupost. Vidim da pretendujete na to da to treba da reši diplomatija. Diplomatija će dati pečat, a rešenje moramo mi ovde da ostvarimo. Dakle, ukoliko mi budemo imali jedinstven nacionalni konsenzus, da stav svih organa Srbije bude jedinstven šta se želi po tom pitanju, onda je to sasvim jedna druga stvar“, zaključuje Dodik.