Dodik: RS će doneti odluke ako Incko upotrebi bonska ovlašćenja 1Foto: BETAPHOTO/ CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izjavio je da će Republika Srpska doneti svoje odluke ukoliko Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrebi „bonska ovlašćenja“ u vezi sa odlukom Narodne skupštine RS da odbaci njegov ultimatum o poništenju odlikovanja osuđenima za ratne zločine.

„Tada mu neće pomoći ni (visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep) Borel. Neka obavesti koga hoće“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje očekuje li sankcije EU zbog toga što nije ispunjen zahtev Visokog predstavnika.

Dodik je naveo da su bonska ovlašćenja Visokog predstavnika nezakonita, dodavši da je institucija Visokog predstavnika uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, prema kome je i RS potpisnica sporazuma.

„Dakle, on je odgovorna strana i nama u Srpskoj. Ali, on se nameće iznad nas. Ako pokuša da upotrebi bilo kakva svoja ovlašćenja, koja nikada nisu bila zakonita, to će biti trenutak kada će RS doneti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borel, pa neka izvoli“, istakao je on.

Dodik je naveo da je na jučerašnjoj sednici parlamenta RS rečeno da reč samoopredeljenje postoji u Ustavu RS i u konvencijama koje su njegov sastavni deo.

Prema njegovim rečima, to je naglašeno i u zaključcima zasedanja, odnosno da se prihvata informacija koja je okvir za izradu platforme za pregovore Republike Srpske i Federacije BiH.

Narodna skupština RS usaglasila je sinoć zaključke kojima se odbacuje zahtev Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da entitetski parlament poništi odlikovanja dodeljena osobama koje su osudjene za ratne zločine, medju kojima su članovi nekadašnjeg najvišeg vrha RS – Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Incko je dao rok parlamentu RS da do kraja aprila poništi ta odlikovanja.

On je juče izjavio da mu je žao što taj rok nije poštovan, kao i da će o odluci Narodne skupštine RS obavesti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

Velika Britanija razmatra mogućnost uvođenja sankcija srpskom članu Predsedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku zbog ugrožavanja stabilnosti BiH.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Dodik: RS će doneti odluke ako Incko upotrebi bonska ovlašćenja”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.