Dodik: Velike sile žele da unište RS, bez saradnje sa Šmitom 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se „politička situacija u BiH usložnila“ i da će „vrlo brzo doći vreme kada će Republika Srpska odlučivati o svojoj samostalnosti“.

„Ako RS ne može da bude samostalna u okviru dejtonske strukture, u delu u kojem ima prava i ingerencije, onda RS ima pravo da bira svoj put. Verujem da ćemo, zbog ponašanja velikih sila, veoma brzo doći u tu situaciju“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Po njegovim rečima, Srbi pristaju samo na Bosnu i Hercegovinu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom, a alternativa je „razlaz“.

Dodik je optužio velike sile da su „krenule u rušenje Dejtonskog sporazuma, sa ciljem da unište Republiku Srpsku“.

„Arogantne velike sile, predvođene SAD, Velikom Britanijom i EU, na strani su Bošnjaka i nameravaju da razgrade RS, njenu dejtonsku i ustavnu strukturu“, oocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Ocenivši da velike sile pokušavaju da srpski narod u BiH „nestane i kao identitet i kao entitet“, on je je naveo da ne veruje u „destabilizaciju BiH u smislu nasilja“, ali je pozvao političke stranke iz RS i srpski narod da se okupe oko „jedinstvenog fronta otpora“.

„Pozivam narod da se okupi oko institucija RS u borbi protiv ovog neprava i siledžija u mejdunarodnoj zajednici, okupljenih oko neimenovanog Visokog predstavnika i takozvanog Saveta za primenu mira (PIK) koji nema nikakav legitimitet“, rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, to je pitanje „odsudna borbe za RS“.

On je poručio danas da Kristijan Šmit nije legalno izabran na funkciju visokog predstavnika u BIH i da je zato u Republici Srpskoj (RS) postignut značajan konsenzus da je on „nelegalan, nelegitiman visoki predstavnik i sa njim se neće sarađivati, niti će se primenjivati njegove odluke“.

Dodik je na konferenciji za novinare objasnio da se visoki predstavnik imenuje tako što strane koje su potpisnice Aneksa 10, a to su RS, Federacija BIH, Srbija, Hrvatska i „Alijina BiH“, treba da se saglase i da se to potvrdi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Toga nije bilo, rekao je Dodik, komentarišući današnje stupanje na dužnost novog visokog predstavnika, i poručio da neće biti na sastanku sa Šmitom u Predsedništvu BIH.

Možemo da prihvatimo BIH koja je predviđena dejtonskom strukturom, sve posle toga je višak, rekao je Dodik i naglasio da je alterantiva tome razlaz.

Šmit luta, ne zna gde je došao i šta treba da radi. Kaže da ima iskustva, ali nema iskustva za BIH. Visoki predstavnik, i da je legalan, nema ingerancija na evropskom putu, niti kada je reč o izbornom zakonu, kazao je Dodik, dodavši da posebno nije zadužen za granice na Balkanu.

Ne verujem u destabilizacije tipa nasilja, ali sam spreman da se uključim sa političkim kolegama u stvaranje jedinstvenog narodnog otpora koji mora se pokaže, istakao je Dodik.

On ukazuje da mu nije jasno zašto se ruši kakvo-takvo jedinstvo i stabilnost koja je u BIH uspostavljena tokom pandemije i zašto se razara RS.

Odbacujem bilo kakvu mogućnost sukoba, rekao je Dodik i najavio da RS ostaje mogućnost da se povuče iz sporazuma o vojsci, o indirektnom porezu, visokom tužilačkom savetu i da odbaci sva nametnuta rešenja visokog predstavnika.

Dodik je rekao da zna kako je Srbima u tim institucijama, jer kad ode u Predsedništvo BIH tamo su dva bošnjačka člana.

Misle da su slomili Hrvate i da je sada red na Srbe, ali slomiće zube na tom orahu, poručio je Dodik i dodao: „gospodine Šmite, ovde niste dobrodošli“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Dodik: Velike sile žele da unište RS, bez saradnje sa Šmitom”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.