Dođite u Mongoliju, ne idite u rat, ne pucajte u Ukrajince: Poziv Burjatima, ruskoj manjini 1Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY

Tsakhia Elbegdorj, bivši predsednik Mongolije, pozvao je Burjate, rusku etničku manjinu, da pobegnu u Mongoliju kako bi izbegli mobilizaciju za rat u Ukrajini. Svoje video obraćanje Burjatima snimio je na engleskom.

“Znam da su od početka ovog krvavog rata najviše stradale etničke manjine koje žive u Rusiji. Burjatski Mongoli, Tuva Mongoli i Kalmički Mongoli su mnogo propatili. Korišćeni su samo kao topovsko meso.

Na stotine njih je ranjeno. Hiljade su ubijene. I mi, Mongoli, ćemo vas dočekati raširenih ruku i srca“, izjavio je bivši mongolski lider.
Ne pucajte u Ukrajince. Ne pucajte u svoje sestre i braću, decu i starce“, moli Elbegdorj.

On je takođe apelovao na ruskog predsednika Vladimira Putina: „Ne ubijajte tu zemlju. Ne ubijajte njihovu slobodu. Ukrajina ima puno pravo na postojanje”.

Mongolski političar je takođe dodao da je veći deo sveta stao na stranu Ukrajine, pohvalio ukrajinsku hrabrost i pohvalio vođstvo Volodimira Zelenskog.

“Vi ste inspiracija. Kada pobedite, pobediće svi ljudi“, rekao je on, pre nego što je svoj govor završio ukrajinskim pozdravom „Slava herojima!“ u originalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.