Foto: EPA/ JIM LO SCALZO

„Mislim da nas Bog poziva sve da ispunimo različite uloge u različita vremena i mislim da je želeo da Donald Tramp postane predsednik, to je i razlog zašto je on na funkciji“, kazala je Sanders u intervjuu za Si-En-En. „Mislim da je on učinio ogroman posao u podršci mnogim stvarima do kojima je ljudima od vere zaista stalo“, kazala je Sanders. Na pitanje da prokomentariše to što je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi nazvala Trampov predlog za izgradnju zida na južnoj granici sa Meksikom „nemoralnim“, Sanders je kazala: „Ideja da je zaštita ljudi vaše zemlje, što je fundamentalna dužnost predsednika SAD, na neki način nemoralna je smešna optužba“.

Američka vlada delimično je u blokadi već više od mesec dana – najduže u istoriji – pošto je Tramp zatražio 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici, a demokrate, koje kontrolišu donji dom Kongresa, odbijaju da odobre taj novac. Pelosi je Trampu kazala da će „dobiti ništa za izgradnju zida“.

U intervjuu, Sanders je pokušala i da razuveri javnost da Trampova odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije neće ugroziti hrišćane u toj oblasti. „Vidite, predsednik je jasno stavio do znanja da mi podržavamo hrišćane, kao što podržavamo i Kurde“, što je, kako je istakla, „predsednik jasno stavio do znanja Turskoj“. Početkom januara, Tramp je zapretio da će „uništiti“ tursku ekonomiju ako napadnu Kurde u Siriji, što je oštra pretnja savezniku u regionu sa kojim je SAD u partnerstvu u borbi protiv ISIS-a.

Novinare je zanimalo i zašto nema dnevnih brifinga u Beloj kući. „Predsednik Tramp se bavi medijima više nego bilo koji predsednik u istoriji. On je najpristupačniji i mislim da je i Bela kuća generalno pristupačna kada je reč o medijima, rekla je Sanders i dodala da „sigurno ne postoji želja našeg tima i svakako predsednika da uskraćuje informacije“.

Povezani tekstovi