Država Njujork ukinula obavezu nošenja maske u javnom saobraćaju 1Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Američka država Njujork ukinula je obavezno nošenje maske u javnom saobraćaju delimično zahvaljujući raspoloživosti novih buster vakcina usmerenih na najrasprostranjeniji soj kovida-19, omikron, objavila je guvernerka Keti Hokul (Kathy Hochul).

Nošenje maski će biti preporučeno ali ne obavezno na autobusima i vozovima uključujući i sistem podzemne železnice Njujorka, rekla je ona.

„Govorimo o novom normalnom od danas. U suštini idemo iz faze obavezno u fazu po izboru“, rekla je demokratska guvernerka.

Nošenje maski u javnom saobraćaju bilo je obavezno u toj državi od aprila 2020. kada je Njujork prvo pogođen korona virusom. Nošenje je bilo vrlo rasprostranjeno u podzemnoj železnici na početku pandemije ali je jako opalo poslednjih meseci.

„Hoću da se zahvalim svima koji su poštovali taj propis 28 meseci,“rekla je Hokul i dodala da je obaveza bila uvedena iz pravih razloga da se zaštiti zdravlje ali da je sada zemllja u mnogo boljoj situaciji nego u kojoj je bila.

Ona je rekla da će maske biti obavezne u zdravstvenim ustanovama uključujući bolnice kao i u domovima za stare.

Savezni zvaničnici odobrili su prošle nedelje davanje buster doza vakcine koje su usmerene na najrasprostranjeniji omikron soj virusa kovid-19.

Guvernerka je sama dobila buster na konferenciji za novinare u Njujorku i pozvala druge da slede njen primer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.