Dve rakete pale u Zelenu zonu u Bagdadu, nema povređenih 1Foto: EPA/ OMAR ALHAYALI

Dve rakete pogodile su danas jako obezbeđenu Zelenu zonu u Bagdadu gde se između ostalog nalazi i američka ambasada, a osim nanete štete nije bilo žrtava, saopštila je jutros iračka vojska.

Jednu raketu uništio je odbrambeni protivvazdušni sistem američke ambasade, a druga je pala blizu nacionalnog spomenika kada su oštećena dva civilna vozila, navodi se u saopštenju.

Iračke snage pokrenule su istragu oko ovog napada.

U Zelenoj zoni se pored američke ambasade nalaze i druge strane misije i zgrade iračke vlade. Ta zona je česta meta napada raketa i dronova koje američki zvaničnici pripisuju iračkim milicijama potpomognutim Iranom.

Grupe koje podržava Iran obećale su da će se osvetiti Americi zbog napada dronom 2020. godine kada je ubijen iranski general Kasem Solejmani i komandant iračkih milicija Abu Mahdi al Muhandis. One su postavile uslov za prekid napada na američke objekte i ljudstvo u Iraku da američka vojska napusti zemlju.

Koalicija predvođena SAD-om završila je svoju borbenu misiju u podršku iračkih snaga u borbi protiv Islamske države ovog meseca. Oko 2.500 vojnika ostaće u Iraku dok se koalicija bude transformisala u savetodavnu misiju koja će nastaviti da podržava iračke snage.

Raketni napadi koji su nekad bili svakodnevni, ređi su poslednjih meseci. U novembru je pokušan atentat na iračkog premijera Mustafu al Kadimija kada je dron sa eksplozivom pogodio njegovu rezidenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.