Dve sednice Predsedništva BiH 20. avgusta 1Milorad Dodik Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica

Prema pisanju tog sarajevskog lista, za 20. avgust planirane su dve sednice – redovna, na kojoj bi bila doneta odluka o slanju ANP-a, a potom vanredna, na kojoj bi se odlučivalo o mandataru.

Navodi se da je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić pozive za sednicu uputio u kabinete srpskog i bošnjačkog člana Predsedništva, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Sporazum o formiranju Saveta ministara BiH 5. avgusta su potpisali lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Komšić je ranije izjavio da neće podržati imenovanje mandatara za sastav Saveta ministara, kandidata SNSD-a Zorana Tegeltije, ako Predsedništvo BiH prethodno ne donese odluku o slanju ANP u Brisel.

Džaferović je potom rekao da ne postoji mogućnost da on glasa drugačije od Komšića.

Dodik je danas kazao da BiH neće u Brisel poslati ANP, jer se RS protivu ulasku BiH u NATO.

On je ranije najavio da će, ako Savet ministara BiH ne bude formiran u roku od mesec dana od dana potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH, Narodna skupština RS usvojiti akt kojim će, kako je naveo, odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH.

Dodik je precizirao da se radi o povlačenju RS iz Sporazuma o Oružanim snagama, povlačenju saglasnosti za uspostavljanje indirektnih poreza na nivou BiH, kao i da će osporiti delovanje Suda i Tužilaštva BiH, te Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na teritoriji RS.

Lider SNSD-a je rekao da će se potom raditi na vraćanju „izvornom Dejtonu“, odnosno da će biti dovedene u pitanje sve nadležnosti koje su sa entiteta prenete na nivo BiH.