DW: „Semaforska“ koalicija na pomolu 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL

Iako postoji mala verovatnoća da se formira vlada koju bi – i pored poraza od SPD – predvodili Demohrišćani, sve govori da će na čelo države stupiti koalicija SPD, FDP i Zelenih. u toku je „koalicioni poker“.

Sve izgleda kao da je na pomolu takozvana vladajuća koalicija SPD, Liberala (FDP) i Zelenih, koju po bojama tih stranaka mediji često zovu i „semaforska“. Kancelarski kandidat SPD Olaf Šolc, dan posle izbora za novi sastav Bundestaga je započeo izjavom da ti „ove tri stranke trebalo da vode sledeću vladu“, kao i da bi glavnu ulogu u tome trebalo da imaju Socijaldemokrate.

Pred početak velikog savetovanja SPD o daljim koracima, kojem prisustvuju svi važni funkcioneri stranke, nova gradonačelnica i premijerka grada-pokrajine Berlina, Franciska Gifaj, rekla je da je SPD „dobila jasan zadatak da formira vladu“ a premijerka savezne pokrajine Meklenburga-Prednje pomeranije Manuela Švezig izjavila je da bi sada Šolc trebalo da postane kancelar.

Respekt, modernizacija, klima

Kada je reč o ambicijama kancelarskog kandidata CDU Armina Lašeta da i pored (tesnog) poraza formira vladu, Šolc je rekao da „CDU i CSU ne samo što su izgubile veliki broj glasova, već su i dobile poruku građana da više ne treba da vladaju i da treba da postanu opozicija“, te da zato „treba da učine to što građani žele“.

Šolc je dodao da sada valja utvrditi principe koje će Nemačka slediti u narednih 20 godina, a to su, kako je rekao, „više poštovanja u društvu, industrijska modernizacija države i zaustavljanje klimatskih promena koje je izazvao čovek“.

Generalni sekretar SPD Lars Klingbajl rekao je da će SPD sada bez odugovlačenja pozvati druge stranke na pregovore, te da je cilj da se nova vlada formira pre Božića i da se za Novu godinu naciji obrati Olaf Šolc – kao nemački kancelar.

Sada mnogo toga zavisi od Liberala

 

Predstavnici FDP i Zelenih su najavili da će te dve stranke verovatno da održe zajednički sastanak sa ciljem da se najpre utvrdi šta ih tačno povezuje, gde su razlike i kako bi mogla da izgleda buduća saradnja. To neće biti sasvim lak posao, jer između te dve stranke postoje i fundamentalne razlike u mišljenjima kada je reč o klimi ili finansijskoj politici. Portparol poslaničkog kluba Liberala u Bundestagu, Konstantin Kile, nazvao je planirani sastanak „susretom različitih svetova“

Kile je, međutim dodao i da verovatnijom smatra koaliciju CDU, Zelenih i FDP. To nije teško razumeti s obzirom da su u nemačkoj posleratnoj istoriji Liberali bili tradicionalan manji partner u koaliciji sa Demohrišćanima i da je u toj tradiciji za njih uvek bila „rezervisana“ funkcija minista spoljnih poslova (obavljali su je Valter Šel, Hans-Ditrih Genšer, Klaus Kinkel i Gido Vestervele).

No, sada više ne postoji takva vezanost za CDU. Šef Liberala Kristijan Lindner je na prvom postizbornom nastupu naglasio: „Našu samosvojnost ćemo očuvati i u vremenu posle izbora“. Moguće je da je očijukanje Konstantina Kilea sa CDU sračunato samo na „dizanje cene“ FDP u „koalicionom pokeru“.

Zeleni pored klime forsiraju i socijalnu politiku

Savezni direktor stranke Zelenih, Mihael Kelner, naglasio je najpre da je njegova stranka bliska Socijaldemokratama. On je rekao i da su Zeleni spremni za preliminarne pregovore sa Liberalima, ali da će ti razgovori biti vođeni „iza zatvorenih vrata“. Kelner je podsetio da posle izbora 2017. godine pregovori o mogućoj koaliciji CDU, FDP i Zelenih nisu vođeni u tajnosti, tako da su u javnost stalno prodirale informacije, i na kraju su razgovori prekinuti. To sada, kako je rekao Kelner, ne sme da se ponovi.

Što se tiče tematskih težišta Zelenih u budućoj vladi, to će, kako je najavio, biti klimatske promene i socijalna politika: „Želimo da smanjimo socijalnu nejednakost u Nemačkoj i ne sme se prihvatiti činjenica da svako pete dete u Nemačkoj raste u siromaštvu.“