Džaferović: Hapšenje direktora OBA prvorazredno državno pitanje 1Šefik Džaferović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, izjavio je da je današnje hapšenje direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) u svakoj državi prvorazredno državno pitanje, o čemu bi svi oni koji u tome učestvuju morali ozbiljno voditi računa.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su jutros direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića Osmicu, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH koje vodi istragu u kojoj je Mehmedagić osumnjičen za krivična dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Džaferović je izjavio da „poštujući princip nezavisnosti pravosuđa i ne ulazeći u činjenice i razloge zbog kojih je direktor OBA Osman Mehmedagić priveden, ne mogu se oteti utisku da se već duži vremenski period radi na diskreditaciji te agencije i smeni njenog direktora“.

Po njegovim rečima, ne može se drugačije tumačiti nekoliko krivičnih postupaka koje je proteklih meseci pokrenulo Tužilaštvo BiH protiv Mehmedagića i od kojih su neki već završeni oslobađajućim presudama.

„Nikako se ne sme smetnuti s uma da su udari na direktora OBA iz raznih političkih krugova krenuli nakon uspešnih akcija te bezbednosne agencije u zaštiti interesa države Bosne i Hercegovine“, kazao je Džaferović, ne preciziravši koje su to akcije.

Pozvao je Tužilaštvo BiH da vodi računa o svojim postupcima i da „ne bude u funkciji onih čiji je cilj rušenje OBA“.

Rukovođenje Obaveštajno-sigurnosnom agencijom preuzeo je Trifko Buha, zamenik Mehmedagića u državnoj obaveštajnoj službi, piše N1 BiH.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je povodom jutrošnjeg hapšenja direktora Mehmedagića da su na udaru Tužilaštva BiH bošnjački funkcioneri, a kada su u pitanju ratni zločini, i oficiri nekadašnje Armije BiH, a niko od srpskih ili hrvatskih političara.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je ocenio da „očekivana“ reakcija predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića hapšenje Mehmedagića predstavlja pritisak na Tužilaštvo BiH, kojim je SDA, prema izjavama visokih američkih zvaničnika, godinama upravljala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.