Izetbegović: Na udaru Tužilaštva bošnjački funkcioneri, a niko od srpskih ili hrvatskih političara 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/JACK TAYLOR

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je povodom jutrošnjeg hapšenja direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) Osmana Mehmedagića da su na udaru Tužilaštva BiH bošnjački funkcioneri, a kada su u pitanju ratni zločini, i oficiri nekadašnje Armije BiH, a niko od srpskih ili hrvatskih političara.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su jutros direktora OBA bIH Osmana Mehmedagića Osmicu, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH koje vodi istragu u kojoj je on osumnjičen za krivična dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, krivotvorenje isprava i pranja novca.

Povodom toja je Izetbegović na Fejsbuku napisao da su „na udaru Mehmedagić, (premijer Federacije BiH Fadil) Novalić, (ministarka spoljnih poslova Bisera) Turković, (ministar bezbednosti BiH Selmo) Cikotić… I niko od srpskih ili hrvatskih poličara“.

Lider SDA je naveo da četvrti pokušaj Tužilaštva BiH, istog tužioca i „njegovih nalagodavaca“, da po bilo kojem osnovu procesuira i kompromituje Mehmadagića.

„Pokušavaju to već godinama, kroz fabrikovanje raznih afera: od afere ‘Ušće’ i navodnog prisluškivanja srbijanskog političkog vrha, pa nadalje. Do sada su sve prijave protiv Mehmedagića odbačene tokom same istrage, ili na sudu, ali oni uporno nastavljaju dalje“, naveo je Izetbegović.

Po njegovim rečima, cilj je da se Mehmedagić ukloni sa čela OBA-e i da „antidržavne politike ovladaju obaveštajnom službom, kako bi od nje napravili ispostavu obaveštajnih agencija iz susedstva“.

„Taj cilj se i ne skriva, pa smo svedočili tome da neki od vodećih srpskih političara OBA nazvaju ‘neprijateljskom agencijom’ „, naveo je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je ukazao da su glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić i Tužilaštvo BiH „gluvi i nemi na referendume (srpskog člana Predsedništva BiH Milorada) Dodika i napad na ustavno-pravi poredak BiH, na murale Ratku Mladiću, na ratne snimke snajperista koji su ubijali po Sarajevu“.

Ista stvar je, dodao je, i sa aferom „Ikona“, kao i s nabavkom poljske bolnice u RS na početku pandemije korona virusa, sa propašću Pavlovića banke i Banke Srpske, sa Aluminom u Zvorniku, sa mostarskim Aluminijem i nizom drugih afera koje Tužilaštvo BiH izbegava da procesuira.

„Svi smo gledali kako ‘potkivaju’ (bivši predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milan) Tegeltiju i nije se desilo ništa, svi smo slušali kako (predsednica RS) Željka Cvijanović kupuje ‘papke’ i, naravno, opet se nije desilo ništa“, naveo je Izetbegović.

Po njegovim rečima, ogromni nedostaci i loše stvari u radu pravosuđa konstatovani su i u izveštajima nezavisnih međunarodnih stručnjaka, te se Tužilaštvo BiH mora reformisati.

„Moramo učiniti sve da pravosuđe u ovoj zemlji konačno postane profesionalno i nepristrasno, a prestane biti oružje u političkim obračunima“, zaključio je lider SDA.

Rukovođenje Obaveštajno-sigurnosnom agencijom preuzeo je Trifko Buha, zamenik Mehmedagića u državnoj obaveštajnoj službi, piše N1 BiH.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, izjavio je da je današnje hapšenje u svakoj državi prvorazredno državno pitanje, o čemu bi svi oni koji u tome učestvuju morali ozbiljno voditi računa.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je ocenio da „očekivana“ reakcija predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića hapšenje Mehmedagića predstavlja pritisak na Tužilaštvo BiH, kojim je SDA, prema izjavama visokih američkih zvaničnika, godinama upravljala.