SNSD: Izetbegovićeva reakcija na hapšenje direktora OBA u funkciji pritiska na Tužilaštvo BiH 1Banjaluka Foto: RTRS

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je ocenio da „očekivana“ reakcija predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na jutrošnje hapšenje direktora Obaveštajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića predstavlja pritisak na Tužilaštvo BiH, kojim je SDA, prema izjavama visokih američkih zvaničnika, godinama upravljala.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su danas direktora OBA BIH Osmana Mehmedagića Osmicu, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH kje je navelo da protiv njega vodi istragu zbog krivičnih dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, krivotvorenja isprava i pranja novca.

SNSD – stranka Milorada Dodika, ocenila je da se reakcije SDA na to hapšenje mogu tumačiti i kao „žal za danima kada je SDA odlučivala ko i kada će biti slušan, privođen, hapšen ili suđen“.

„Izetbegovićeve tvrdnje da su Bošnjaci jedine žrtve pravosuđa u BiH, istina su koliko je istina i da su Bošnjaci jedine žrtve proteklog građanskog rata, što godinama ponavljaju“, navela je SNSD.

U saopštenju piše da Mehmedagić i OBA nemaju ni autoritet ni kredibilitet, te Mehmedagić treba da se sam povuče s mesta direktora OBA i time „da šansu da se popravi imidž i rad“ te agencije.

„Sve insinuacije koje govore da je SNSD umešan u ovo hapšenje, a koje dolaze iz krugova bliskih Mehmedagiću, odbacujemo kao zlonamerne“, one su „alibi direktoru OBA koji se, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, ogrešio o zakon“, piše u saopštenju SNSD.

Rukovođenje Obaveštajno-sigurnosnom agencijom preuzeo je Trifko Buha, zamenik Mehmedagića u državnoj obaveštajnoj službi, piše N1 BiH.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je povodom jutrošnjeg hapšenja direktora Mehmedagića da su na udaru Tužilaštva BiH bošnjački funkcioneri, a kada su u pitanju ratni zločini, i oficiri nekadašnje Armije BiH, a niko od srpskih ili hrvatskih političara.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, izjavio je da je današnje hapšenje u svakoj državi prvorazredno državno pitanje, o čemu bi svi oni koji u tome učestvuju morali ozbiljno voditi računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.