EK: Krajnje je vreme za zajedničku migracionu politiku 1Foto: Ljiljana Bukvić

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas (Schinas) izrazio je danas nadu da će ilegalni priliv migranata na istočne granice Evropske unije (EU) poslužiti kao „katalizator“ za uspostavljanje zajedničkih pravila rešavanja migrantskih pitanja.

Shinas je danas obišao litvansko-belorusku granicu oslabljenu naglim povećanjem broja ilegalnih migranata iz Belorusije.

„Ova situacija predstavlja još jednu poruku za nas u EU. Vreme je da pređemo na predvidljiviji i sveobuhvatniji evropski okvir za migracionu politiku“, rekao je Shinas novinarima u Vilnjusu.

Evropska komisija je predložila novi pakt o migracijama i azilu 2020. godine, kako bi razvila zajedničku politiku. Međutim, pregovore o tom pitanju prekinula je epidemija korona virusa.

EU je sve više zabrinuta i zbog mogućeg priliva migranata iz Avganistana, posle dolaska talibana na vlast sredinom avgusta.

Međutim, u Litvaniji je ove godine zabeležena povećana ilegalna migracija.

EU optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za organizovanje tog priliva migranata u Litvaniju, Poljsku i Letoniju, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije opozicije posle spornih prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.