Ekološki spor oko poljskog rudnika Turov kvari odnose u Višegradskoj grupi 1EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Spor Poljske i Češke oko proširenja poljskog rudnika lignita Turov blizu čeških i nemačkih granica, zbog koga je Češka tužila Poljsku Sudu pravde Evropske unije počeo je da remeti odnose i u Višegradskoj grupi, a češki premijer Andrej Babiš upozorio je danas da je Poljska imala duge godine da ekološke probleme rudnika reši.

„Ne radi se o političkom pitanju već stručnom. U Poljskoj je to izgleda postala nekakva politička tema. Ne želim da verujem da bi gospodin Moravjecki mogao zaista da radi te stvari kako izveštavaju mediji“, kazao je danas češki premijer Andrej Babiš.

Mateuš Moravjecki zbog spora oko rudnika Turov demonstrativno je bojkotovao jučerašnji Demografski samit u Budimpešti zato što je na njemu bio češki premijer Babiš, a u poljskoj vladajućoj desnici jačaju glasovi da bi trebalo zbog tog spora bojkotovati i aktivnosti Višegradske grupe.

„Češka se obraćala Poljskoj nekoliko godina, bez ikakvog odziva. Poljska strana imala je dovoljno vremena da taj problem reši, nažalost nije htela. Zato je bilo nužno da se problem rešava preko Evropske komisije“, kazao je danas premijer Babiš.

Češka je tužila Sudu pravde EU Poljsku zbog proširenja rudnika lignita Turov zbog kojeg sela na češkoj strani granice ostaju bez podzemnih voda i pijaće vode, a takođe i zato što je Poljska izdala odobrenje da se produži eksploatacija lignita, a nisu urađene propisane studije kako će to uticati na životnu sredinu.

Sud EU u maju je doneo privremenu meru da rudnik prekine rad do presude ili bilateralnog rešenja spora, a kada je Poljska to ignorisala u ponedeljak je presudio da Poljska mora da plaća kaznu pola miliona evra za svaki dan rada rudnika.

Premijer Mateuš Moravjecki odbio je da rudnik privremeno prekine rad jer bi, kako je rekao, milioni Poljaka ostali bez struje, a poljska vlada je odbila takođe da plaća kaznu, međutim nju ne može da izbegne jer ta sredstva će EU ionako uzeti iz fondova koji su namenjeni Poljskoj.

„Žao mi je kako se kvare poljsko-češki odnosi. To nije samo pitanje visoke politike koja se održava na Višegradsku grupu već su to i međuljudski odnosi“, kazao je danas u nastavku pregovora čeških i poljskih stručnjaka češki ministar životne sredine Rihard Brabec.

Ministar Brabec je upozorio da to možda nije prijatno za poljsku stranu, ali moraju da shvate da češka vlada brani interese svojih građana.

„Naš cilj nije da se zaustavi eksploatacija lignita, ali ne želimo da dozvolimo da nam uništavaju životnu sredinu“, kazao je Brabec, javlja češki radio.

Glavni kamen spoticanja u pregovorima je to što Poljska insistira da se EU isključi iz rešavanja i da to bude čisto bilateralni sporazum, međutim češka strana ne krije da insistira da se time bave EU i evropski sudovi jer se plaši da bi bez toga pritiska obećanja Poljske bila mrtva reč na papir, bez šansi da se izdejstvuju sankcije.

Poljski sindikati Solidarnost najavili su danas da će zbog privremene mere da rudnik prekine eksploataciju pokazati Evropi kakva je snaga i gnev poljskog rudara i 22. oktobra najavili su velike demonstracije pred sedištem Suda pravde EU u Luksemburgu.

„Očekujem od premijera Moravjeckog da se ne povuče ni korak nazad u rešavanju spora oko rudnika Turov, a samim tim i elektrane u Turovu. Jer danas je to Turov, sutra drugi rudnici koji su takođe na granicama sa Češkom jer se nekome ne sviđaju“, kazao je sindikalni lider Pjotr Duda.

Sindikat Solidarnost saopštio je danas na konferenciji za novinare da podnosi krivičnu prijavu protiv sudije Suda pravde EU koja je odlučila da Poljska mora da plaća kaznu za svaki dan rada rudnika s obrazloženjem da je svojom presudom ona navodno ugrozila živote i zdravlje žitelja Bogatinje blizu koje je kontroverzni rudnik, rudara i radnika elektrane Turov.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Ekološki spor oko poljskog rudnika Turov kvari odnose u Višegradskoj grupi”

  1. Zato nas baš briga. Kao kineska i ruska kolonija, rabimo lignit ko ludi, baš nas briga što to truje i ljude i zemlju i vodu, koga zabole što nam deca dišu horor vazduh, ili što brat Kinez šutira srpsku marvu u rudniku u Boru kad god mu se prohte, važno je da smo mi uz braću Kineze i Ruse i nikad nas ti prokleti Evropljani neće naterati da prodišemo ili ne daj bože da izgradimo pravnu državu i sprečimo brata Kineza da šutira srpse radnike, evo u inat!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.