Ekolozi zatrpavaju rupe na golf terenima zbog izuzeća od zabrane zalivanja tokom suše 1Foto:Golf

Ekološki aktivisti na jugoistoku Francuske popunili su rupe na golf terenima cementom u znak protesta jer su tereni za golf izuzeti iz zabrane navodnjavnja tokom teške suše koja je pogodila džavu.

Grupa je popunila rupe na golf terenima u blizini grada Tuluza, nazvavši golf „industrijom slobodnog vremena najprivilegovanijih“, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Izuzeće terena za golf izazvalo je kontroverzu jer 100 francuskih sela nema dovoljno vode za piće.

Zvaničnici golfa saopštili su da bi se trava na terenima osušila za tri dana bez vode.

„Teren za golf bez trave je kao klizalište bez leda“, navodi se u saopštenju i dodaje da je na golf terenima širom zemlje zaposleno oko 15.000 radnika.

Ekološki aktivisti su saopštili da izuzeće iz zabrane pokazuje da „ekonomsko ludilo ima prednost nad ekološkim razumom“.

Dok stanovnici ne mogu da zalivaju svoje bašte ili peru svoje automobile u najteže pogodjenim opštinama, tereni za golf izbegli su ograničenja širom zemlje.

Zabrane se donose na nacionalnom nivou, ali sprovodjenje je u diskreciji regionalnih zvaničnika. Do sada je samo jedna oblast, Ille-et-Villaine u zapadnoj Francuskoj, zabranila zalivanje golf terena.

Zeleni gradonačelnik Grenobla Erik Piol, kritikovao je izuzeće rekavši da taj postupak „nastavlja da štiti bogate i moćne“.

Ostaju neka ograničenja na golf terenu. Zalivanje se mora vršiti noću sa ne više od 30 odsto uobičajenog korišćenja vode.

Neki delovi reke Loare su praktično presušili. U dve trećine Francuske proglašeno je krizno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari