Ekonomija u evrozoni ušla u recesiju 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U prvom ovogodišnjem tromesečju ekonomija u evrozoni zabeležila je pad aktivnosti od 0,6 odsto, što tehnički znači da je ušla u recesiju, jer je i u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu imala negativnu stopu rasta.

To je drugi put od početka pandemije korona virusa da ekonomija u evrozoni u dva uzastopna tromesečja ima negativne stope rasta.

To, ipak, ne važi za sve države evrozone, jer su neke od njih bile u plusu u jednom od ta dva kvartala. Od zemalja koje su do danas saopštile podatke za period januar-mart, samo je Italija bila u minusu u oba tromesečja, preneo je BBC.

Francuska statistička agencija objavila je da je u prva tri meseca ove godine ostvaren privredni rast od 0,4 odsto, čime je, posle pada u prethodnom kvartalu, izbegnuta recesija.

Nemačka je suprotan primer, jer je u poslednjem prošlogodšnjem kvartalu imala mali rast, da bi prvo ovogodišnje tromesečje završla sa padom od 1,7 odsto.

Smatra se da je to rezultat povećanja PDV, koji je uslovio pad potrošnje. Da bi pomogla privredi tokom pandemije Nemačka je prošle godine privremeno smanjila stopu PDV, ali je početkom godine ona vraćena na stari nivo.

Italijanska privreda je među najteže pogođenim, jer je i dalje 6,6 odsto ispod nivoa na kom je bila krajem 2019, pre pandemije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.