Ekstremni vremenski uslovi i pre pola veka 1Foto: Beta/AP/Kilian Pfeiffer/dpa

Serija toplotnih talasa koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu izazvala je izuzetno visoke temperature u relativno dugom periodu. Odavno nije bilo ovako toplo, barem što se tiče regiona, ali svet panti i veće katastrofe, prenosi Sarajevno Oslobođenje podsećanje na klimatske uslove pre pola tačno veka.

Međutim, svet pamti i gore godine.

Na stranici specijalizovanoj za tekstove o klimatskim promenama Wattsupwiththat.com, autor Pol Homevud (Paul Homewood) podsetio je kakve su sve prirodne nesreće zadesile našu planetu pre tačno 50 godina, odnosno 1971.

Veliki do sveta te godine su pogodile velike suše. Period velikih suša počeo je, zapravo, 1967. godine u afričkom području Sahel, ali se 1971. počeo širiti i na ostale delove Afrike i sveta. Suše su pogodile Bliski istok, kao i Indiju.

Naučnici su tvrdili da su suše posledica globalnog zagrijavanja, koje je područje kiša „stisnulo“ na vrlo uzak pojas u blizini ekvatora.

Suša ubila pola miliona ljudi

Samo u Etiopiji je te godine od posledica suša umrlo 300.000 ljudi, a u Keniji još 150.000. Sušom su bili pogođeni i Irak, Iran, Avganistan, Indija, sever Kine, Australija i Argentina.

Više država u SAD-u se takođr našlo pogođeno sušama, a koliko su bile intenzivne ilustruje podatak da su požari, izazvani visokim temperaturama uništili 400.000 hektara u močvari Everglades na Floridi.

Međutim, pre 50 godina nisu samo suše odnosile živote.

Poplave odnlr još stotine hiljada života

Kada su konačno počele padati kiše izazvale su bujice i poplave, koje su odnijele na stotine hiljada života.

Najgore je prošao Vijetnam, ali zbog rata koji je tih godina pustošio ovu azijsku državu, razmere štete koju su izazvala poplave ustanovljene su tek godinama kasnije. Tako je u polavi Crvene reke život izgubilo 100.000 ljudi.

U Indiji je, u udaru ciklona na pokrajinu Orissu poginulo 10.800 ljudi. Velike poplave zadesile su i Maleziju, Australiju i Novi Zeland. U Rio de Žaneiru u Brazilu su poplave odnele 130 života. U Barceloni u  Španiji za jednu noć je palo 308 miliometara kiše.

Pre 50 godina SAD su kao nikada u istoriji, pogodili uragani i druge vrste oluja. Najjači je bio uragan Edit, koji je prvo pogodila Nikaragvu, da bi krenuo na sever.

Te 1971. godine dogodio se i uragan koji je najduže trajao u istoriji, dobio je ime Džindžer.

Ni pacifička strana nije prošla ništa bolje. Prema obalama SAD-a te godine je krenulo 18 uragana, od kojih su šest udarili u kopno, što je do sada nezabilježen rekord po broju uragana u jednoj sezoni.

Snežni rekordi

Ni druga strana Pacifika, ona zapadna, nije bila pošteđena. Uragani su udarali na istočne obale Azije, kao i na Australiju. Tajfun Rose samo je u Hong Kongu ubio 130 ljudi.

SAD-om su harala i tornada. Te godine ih je zabeleženo 82 koji su imali snagu F3 ili jaču.

Ilustracije radi prošle godine su zabiležena 32 tornada jačine F3 ili više.

Nakon suše, poplava tornada, uragana… 1971. godina je donela i snežne mećave. Rekord od 28,5 metara snega, koji je pao na planinu Baker u državi Vašington do sada nije oboren u SAD-u.

Takođe, iste godine zabeležen je i kanadski rekord po visini snežnog pokrivača.