Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Evropska komisija namenila je 18 miliona evra za projekte podrške iranske ekonomije i društvenog razvoja, u sklopu napora za očuvanjem iranskog nuklearnog sporazuma, nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija Teheranu.

Svrha sporazuma s Iranom bila je ograničiti iranski razvoj nuklearnog oružja.

Evropska unija pokušava održati sporazum ukidanjem sankcija i ekonomskim poticajima, nakon što se SAD povukao iz sporazuma.

EU je „predana održanju“ nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekla je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za spoljnu politiku i sigurnost Federica Mogherini.

„Novi paket će proširiti ekonomske i sektorske odnose u područjima koja su od direktne koristi za naše građane“, kazala je Mogherini.

Projekti dogovoreni u četvrtak dio su šireg paketa mera iz 2015. godine, čija je vrednost 50 miliona eura, a namenjeni su adresiranju društvenih i ekonomskih izazova u Iranu.

Finansiranje uključuje osam miliona evra za pomoć privatnom sektoru, posebno za pomoć malim i srednjim preduzećima s velikim potencijalom, navodi se u izveštaju EK-a.

Još osam miliona evra namenjeno je borbi s ekološkim izazovima, a dva miliona evra borbi protiv droge.

Ranije ovog meseca SAD je ponovo uveo sankcije, koje su usmerene na iranski finansijski sistem, uključujući iranske kupovinu američkih dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Nove sankcije stupiće na snagu u novembru, a uključuju mere za sprečavanje iranske prodaje nafte.

Predsednik SAD-a Donald Tramp smatra da nuklearni sporazum, koji su ispregovarali Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija, Kina i SAD, nije uspeo blokirati iranski put prema razvoju nuklearnog naoružnja.

Međutim, ostale zemlje smatraju da sporazum služi svojoj svrsi.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans